Binnenland
Gewone taal moeilijk voor ambtenaren

Gewoon, begrijpelijk Nederlands blijft een moeilijke taal voor veel ambtenaren. Ondanks verwoede pogingen in het verleden om rijksdienaren simpeler te laten schrijven staan de begrotingen van de verschillende ministeries ook dit jaar weer bol van ondoorgrondelijk jargon.

ANP

Bijvoorbeeld de medewerkers van het departement van VROM, hoewel normaliter druk bezig met bakstenen, beton, gif en andere concrete zaken, produceren geregeld taalkundige vondsten die voor de rest van de mensheid abracadabra zijn.

Zo signaleren ze een gebrek aan ”schuifruimte” (rijkere mensen kunnen in hun armere wijk geen passende woning vinden), reppen zij over de grote ”regeldruk” (te veel zinloze regeltjes) en veroorzaakt een inspecteur die te veel door de vingers ziet een ”naleeftekort”. Gelijkvloerse bejaardenwoningen heten in de VROM-taal ”nultredenwoningen”. ”Overbewoning” betekent dat er te veel mensen over de vloer komen.

In huursubsidieland regeren traditioneel de nettohuurquote en natuurlijk de ninki-index (netto-inkomen na kale huurlasten). Schrijft VROM dat het ministerie de ”Rijkstrekker” is van een project, dan bedoelen deze woordkunstenaars gewoon dat ze het voortouw nemen. Spreken de ambtenaren over de ”projectenveloppen”, dan doelen ze niet op de donaties van bevriende projectontwikkelaars, maar op al het werk dat er komende jaren aan zit te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer