Kookboek Happy pear: veganistisch voor iedereen
Geen vlees, geen ei, geen melk, geen boter. Hoewel veganistisch eten –”vegan” heet het dan hip– in de belangstelling staat, klinkt dit voor velen toch als een weinig aantrekkelijk menu. Maar de Ierse broers David en Stephen Flynn, beter bekend onder de naam The happy pear, laten in hun nieuwe kookboek opnieuw zien dat 100 procent plantaardig eten echt niet saai hoeft te zijn. Ze besloten zo’n vijftien jaar geleden over te stappen op een veganistisch menu en vertellen nog steeds vol vuur over hun drijfveren. De twee schrijven in hun boek ook bevlogen over hun ”mindful” manier van leven, een manier die meestal inspireert en soms bevreemdt.
Bladeren in ”Recepten voor geluk. Smakelijk en simpel vegan food” maakt niet alleen veganisten blij. Iedereen kan hier lekkere recepten vinden, van een ontbijt met pompoenpannenkoeken of ontbijtburrito’s tot een variant op het Oreokoekje (van vooral noten en dadels). En zeker voor wie zich ervan bewust is dat we met z’n allen echt minder dierlijke producten moeten eten, kan met dit boek uit de voeten. Je kunt direct aan de slag om noedels met zwarte bonen en groenten te maken of Indonesische ‘saté’ van groenten en kikkererwten in een romige saus (zie recept, voor vier personen zou ik er wat noedels bij koken).
De Flynns werken veel met peulvruchten en noten en als smaakmakers komen tamari (Japanse sojasaus), gerookte paprikapoeder en ahornsiroop vaak terug. Ook edelgistvlokken gebruiken ze regelmatig, zoals in de veganistische steak van kikkererwten en het ‘braadstuk’ van linzen, en oesterzwammen en allerlei smaakmakers. Wat opvalt aan hun recepten is dat ze goed op smaak zijn. Natuurlijk is de textuur van de vulling in hun „worstenbroodjes” (van bladerdeeg) niet dezelfde als die van gehakt – de broodjes zijn toch lekker, zeker met de zelfgemaakte ketchup erbij. Wel jammer dat de maataanduidingen niet altijd even duidelijk zijn: hoe groot is „1 pakje taugé”? En als er „400 gram limabonen” staat, gaat dat om het uitlekgewicht?
Recept: Indonesische saté
„Dit heerlijk romige, verse en nootachtige gerecht met knapperige groenten en koriander staat in 15 minuten op tafel. Wij gebruiken hier courgette, rode paprika en kikkererwten, maar je kunt deze vervangen door groenten die snel gaar zijn naar keuze, zoals paddenstoelen, sugarsnaps of spinazie.”
Ingrediënten
- 1/2 duimgroot stukje verse gember
- 2 tenen knoflook
- 4 lente-uitjes
- 1/2 verse rode peper
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 blikje van 400 g kikkererwten
- 1 el olie, 2 el tamari/sojasaus
- 4 el pindakaas/amandelpasta
- 2 el appelazijn
- 2 el ahornsiroop/vloeibare zoetstof
- 350 ml warm water
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- voor de garnering: 1 kleine bos verse koriander of basilicum, 1 pakje taugé, handje geroosterde noten
Bereiding
Pel de knoflook, schil de gember en hak beide fijn. Snijd de lente-ui in dunne ringen. Snijd rode peper en de rode paprika in dunne ringen (laat het zaad in de peper zitten als je van scherp houdt). Snijd de courgette in kleine stukjes. Giet de kikkererwten af en spoel ze grondig af.
Zet een middelgrote pan op hoog vuur en doe de olie erin. Bak al roerend de knoflook, de gember, de rode peper en de lente-ui 1 minuut op hoog vuur in de hete olie. Doe de gesneden courgette en de rode paprika erbij en bak deze nog 1 minuut mee. Voeg de tamari toe, bak alles nog een minuutje en zet het vuur op laag tot matig.
Doe de pindakaas, de appelazijn, de ahornsiroop en 150 ml warm water in een blender en maak hier een glad mengsel van (of klop krachtig met een vork). Voeg het pindakaasmengsel toe aan de pan. Voeg langzaam het resterende water toe (ik kon met beduidend minder toe, MO), samen met de kikkererwten, en zet het vuur weer hoog. Breng de massa aan de kook en neem de pan van het vuur. Voeg zout en peper toe.
Verdeel het gerecht over vier kommen en garneer met grof gehakte verse koriander of basilicum, rode peper en taugé. Geroosterde noten zijn ook heerlijk als garnering.
Recepten voor geluk. Smakelijk en simpel vegan food, David en Stephen Flynn;
uitg. Scriptum, Schiedam, 2018; ISBN 978 94 6319 121 0; 303 blz.; € 24,95.
Bloed van bietensap
Het klonk nogal pretentieus, toen Vivera deze zomer aankondigde dat er binnenkort een vegetarische biefstuk op de markt zou komen. Inmiddels ligt deze „biefstukc” sinds enige tijd in de schappen (200 gram, 3,49 euro, bij onder meer AH en Coop). De plantaardige biefstuk oogt verrassend: rood vanbinnen, vlezige structuur (meer à la gehakte steak) en met ‘bloed’ van bietensap. Biefstukc is voor een vleesvervanger echt lekker en verdient, hoewel qua smaak en mondgevoel geen biefstuk, zeker een kans.