„Bij alle verhitte discussies over het klimaat moet je twee dingen bedenken. Ten eerste: een beter milieu begint bij jezelf. Ten tweede: niet de mens, maar de Heere regeert.” Dat zei SGP-Kamerlid Chris Stoffer zaterdagavond tijdens een bezinningsavond van stichting De Bosrand in Ede.
„Menselijk ingrijpen is echt nodig, maar de mens moet niet denken dat hij alles in handen heeft en alles zelf kan regelen.” Het Tweede Kamerlid sprak voor zo’n honderd belangstellenden over het thema ”Duurzaamheid: hype of noodzaak?”.
De bijeenkomst werd gehouden op initiatief van stichting De Bosrand uit Ede, die enkele zaterdagavonden per jaar bijeenkomsten voor bezinning, ontspanning en ontmoeting organiseert. Tijdens de bijeenkomst werd ook het nieuwe bestuur van De Bosrand gepresenteerd.
Stoffer vertelde hoe hij afgelopen voorjaar na het plotselinge vertrek van SGP’er Elbert Dijkgraaf halsoverkop in de Tweede Kamer kwam en duurzaamheid in zijn portefeuille kreeg. Voor zijn Kamerlidmaatschap werkte Stoffer bij Rijkswaterstaat, waar hij ook te maken kreeg met het beheer over de schepping. „Bijvoorbeeld met de ingrijpende gevolgen van de aanleg van wegen. In het Kamerwerk bleek de bezinning op grote vraagstukken echter veel ingrijpender”, aldus de SGP-parlementariër.
Rentmeesterschap
Het Kamerlid uit Elspeet gaf aan dat hij het Bijbelse begrip rentmeesterschap van veel diepere inhoud vindt dan het begrip duurzaamheid. Aansluitend bij Psalm 104, het Bijbelgedeelte dat bij de opening van de bijeenkomst was voorgelezen, zei Stoffer dat duurzaamheid beslist een christelijk thema is, omdat het alles te maken heeft met Gods goede schepping, die zucht onder de gevolgen van de zondeval.
„De erkenning dat God regeert, wil geenszins zeggen dat de mens niet verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag. Het zomaar weggooien van spullen, het laten rondslingeren van zwerfafval en de groei van de plasticsoep zijn allemaal zaken die behoren tot onverantwoordelijk menselijk gedrag”, aldus Stoffer.
Het Kamerlid waarschuwde voor een versimpelde voorstelling van het vraagstuk. „Deze kwestie is uiterst complex en valt niet met snelle en eenzijdige maatregelen op te lossen. Nederland is geen eiland en moet rekening houden met de rest van de wereld. Ingrijpende maatregelen moeten genomen worden, maar in een goed tempo waarbij men rekening houdt met de draagkracht.”
Als voorbeelden van dergelijke maatregelen noemde Stoffer onder meer het inzetten op energiebesparing en het zoeken naar alternatieven voor fossiele brandstoffen uit „weinig frisse landen”, zoals Rusland en oliestaten in het Midden-Oosten.
Fouten
Stoffer stelde dat Nederland in het verleden fouten heeft gemaakt door te veel te steunen op de gaswinning in Groningen. „Anderzijds moet er wel rekening mee worden gehouden dat een omschakeling tijd vergt en dat burgers een overgangstijd moet worden gegund.”
De noodzakelijke terugdringing van de CO2-uitstoot kan volgens Stoffer door concrete maatregelen worden gestimuleerd. „Gemeenten zouden aanmoedigingsubsidies ter beschikking kunnen stellen om bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen en elektrische fietsen te bevorderen. Daarnaast zouden burgers zich naar het voorbeeld van de vroegere Boerenbond kunnen organiseren voor het opwekken van energie.”
Bovendien is het volgens Stoffer „ongerijmd” dat het vervuilende vliegverkeer niet zwaarder wordt belast. Het Kamerlid hield ten slotte een pleidooi voor het zogenoemde consuminderen en het voorkomen van voedselverspilling.
Tijdens de discussieronde stelden de aanwezigen veel praktische vragen. Ook de suggesties die het publiek deed om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, waren zeer concreet en volgens de SGP’er bovendien „bruikbaar.”