Oranjeroute: Oranienbaum, cadeautje voor Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau
Duitsland kent verschillende plaatsnamen met een verwijzing naar de Oranjes. Zo is er bij Berlijn het stadje Oranienburg en onder de rook van de Lutherstad Wittenberg ligt Oranienbaum. En dan was er ook nog een Oranienhof, dat begin 1900 echter werd afgebroken.
Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau, een dochter van prins Frederik Hendrik en Amalia van Solms, kreeg ooit van haar man het plaatsje Nischwitz cadeau. Ze liet er het slot Oranienbaum bouwen. Nischwitz werd naar het kasteel vernoemd en heet nu dus ook Oranienbaum. Henriëtte Catharina’s zoon zou later de kerk van het gelijknamige plaatsje bouwen.
Het slot –dat overigens nog steeds wordt gerestaureerd– is ontworpen door de Nederlandse architect Cornelis Rijckwaert. De wand in de eetzaal van het kasteel is bekleed met Delftsblauwe tegels.
In het park achter het slot bevindt zich een Engels-Chinese landschapstuin. In deze tuin staan onder andere een theehuis en een pagode, een toren zoals die op boeddhistische tempels in Azië te zien is.
Ooit bezat Oranienbaum een collectie van 550 citrusbomen. Wat er nog van over is wordt elke zomer buiten gestald.
Oranienbaum geniet de bijzondere belangstelling van het Nederlandse koningshuis. Zo heeft prinses Beatrix ooit geld gedoneerd voor de restauratie van het kasteel en is de restauratie van de fontein in het park ook een geschenk van het Nederlandse koningshuis. Ook het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima op 10 februari geeft aan dat Oranienbaum een speciale plek lijkt voor de Oranjes.
In Rusland, vlak bij Sint-Petersburg, ligt nog een landgoed met de naam Oranienbaum (Lomonosov). Het is in de Tweede Wereldoorlog wonderwel gespaard gebleven.
Dit is de zesde aflevering in een fotoserie over de Oranjeroute in Duitsland, die we volgen van oost naar west. Maandag deel 7.