Oranjeroute: Potsdam heeft een rijke adellijke historie
Potsdam, een voorstad van Berlijn waarmee het eigenlijk vergroeid is, heeft een rijke adellijke historie. Ook het Oranjehuis heeft in die geschiedenis een rol gespeeld. Zo is er in de stad een Hollandse wijk. De huizen daar lijken zo uit een voormalige middeleeuws Hollands stadje gemigreerd.
Frederik Willem I, een nazaat van onder anderen Amalia van Solms, wilde Potsdam tot ontwikkeling brengen. En wie waren er nu beter geschikt om de moerassige grond te ontginnen dan de Nederlanders. De koning vond 24 Nederlandse gezinnen bereid zich hier permanent te vestigen, en zo kwam ”das Holländische Viertel” tot stand.
Een achterkleinkind van Frederik Willem I was Frederik de Grote. Hij bediende zich van de Franse taal, want hij had een hekel aan het Duits. Ook onderhield hij zich met grote filosofen en musici, zoals Voltaire en Bach. Frederik was erg gesteld op zijn nichtje Wilhelmina van Pruisen, en het lukte hem om haar met de Nederlandse stadhouder Willem V te laten trouwen. Zo ontstond er weer een relatie met het Oranjehuis.
Frederik liet een paar grote bouwwerken na, waaronder het Slot Sans Souci (zonder zorgen). Het werd gebouwd op de wijnberg en heeft een terrassentuin. In die tuin groeien wijnranken en vijgenbomen. Rond deze beplanting staan ‘mobiele’ kassen die op elk moment rondom de planten gesloten kunnen worden.
Frederik de Grote ligt pas sinds 1991 bij zijn slot begraven. Dat gebeurde door een herbegrafenis waar alleen zeer naaste familie en kanselier Kohl bij aanwezig waren. Op zijn graf liggen altijd een paar aardappelen, ter herinnering aan het feit dat hij dit knolgewas in Europa heeft geïntroduceerd.
Dit is de vierde aflevering in een fotoserie over de Oranjeroute in Duitsland, die we volgen van oost naar west. Maandag deel 5.