„Moeten we nu zo nodig in Cuba de gereformeerde theologie verbreiden? Was het niet beter op dat verarmde communistische eiland de levensomstandigheden te verbeteren?” Ds. A. C. Uitslag stelde deze vraag zaterdag op de zendingsmiddag van de Spaanse Evangelische Zending (SEZ).
Zijn antwoord was duidelijk: „De SEZ wil niet alleen in de materiële nood, maar vooral ook in de geestelijke nood voorzien. Het gaat om het hart, de ziel en zaligheid van de Cubanen.”
Gedurende het communistische bewind van Fidel Castro werd het eiland Cuba hermetisch afgesloten van alle buitenlandse invloeden. Sinds het aftreden van Castro is er enige openheid voor buitenlandse zendingsorganisaties ontstaan. De SEZ wil daarom het door en door verarmde eiland Cuba verrijken met Bijbels en gereformeerde theologie in het Spaans. Op de jaarvergadering van de SEZ waren zo’n honderd belangstellenden aanwezig om over Cuba en de plannen van de SEZ voor dit land te horen.
Reis
Ds. Uitslag, predikant van de christelijke gereformeerde Eben-Haëzergemeente in Urk en voorzitter van de SEZ, deed verslag van zijn visitatiereis door Cuba die hij met enkele SEZ-medewerkers dit voorjaar maakte. Cuba is een land dat letterlijk –er is geen straatverlichting– en figuurlijk in donkerheid is gehuld. De Cubanen zijn zo diep teleurgesteld in het communistische regime, dat zij –murw geworden door de armoede– alle hoop op verbetering hebben opgegeven.
Ds. Uitslag: „Luther en Calvijn zijn weliswaar nooit in Cuba geweest, maar hun boodschap van de rechtvaardiging door het geloof zou juist daar te midden van die doffe armoede en uitzichtloosheid bevrijdend kunnen werken.” De Urker predikant vertelde dat de Rooms-Katholieke Kerk in het officieel atheïstische Cuba het sterkst vertegenwoordigd is. Sinds Cuba enige opening biedt voor kerken en godsdiensten, groeien de pinkstergemeenten. Het verspreiden van gereformeerde theologie is daarom een noodzakelijk tegenwicht tegen dit charismatische gedachtegoed.
De predikant wees op de grote waarde van twee bevriende gemeenten, die van Holguin en Baracao. Zij dienen voor de SEZ als steunpunten voor het verspreiden van Spaanstalige gereformeerde lectuur. Ds. Uitslag verhaalde van het bezoek aan het seminarie Los Pinos Nuevos, waar onder anderen ds. B. Coster geregeld gastcolleges geeft. Hoewel de SEZ ook oog heeft voor de armoede en de noodzaak van armoedebestrijding inziet, wil de stichting toch vooral zorgen dat het gereformeerde gedachtegoed in Cuba wordt verspreid. De SEZ kan een brugfunctie vervullen door conferenties te organiseren zodat Cubanen niet alleen kennismaken met buitenlandse kerken en theologen, maar ook de band tussen verschillende Cubaanse kerken onderling wordt versterkt.
Tijdens de zendingsmiddag werd het binnenkort te verschijnen boek van Huib de Vries ”Calvijn op Cuba, het werk van de Spaanse Evangelische Zending op het eiland van Fidel Castro” aangekondigd.