Als bankdirecteur maakte ds. Ruilof van Putten al geen geheim van zijn geloof. Nu wil hij ook anderen toerusten om in hun werkomgeving het Evangelie uit te dragen. „Het gaat me aan het hart dat er zoveel mensen zijn die nooit van Jezus hebben gehoord.”
Vanuit zijn auto, die hij parkeert voor de deur van een klant, vertelt ds. Van Putten telefonisch over zijn „nieuwe roeping.” Ruim 25 jaar werkte hij bij ABN Amro. Sinds vorig jaar is hij zelfstandig ondernemer. Een groot deel van zijn tijd besteedt hij aan NL Investeert, een organisatie die ondernemers aan financiering helpt.
De oud-bankier combineert al sinds 2012 het ambt van predikant met werk in de financiële sector. Vier jaar werkte hij op vrijwillige basis, als onbezoldigd predikant, vanuit de protestantse Sionkerk in Zwolle. Zondag werd hij door die gemeente aangesteld als predikant met een bijzondere opdracht: het oprichten van het Centrum voor Geloof en Werk.
„Het idee kwam vorig jaar tijdens een wandeling”, zegt ds. Van Putten. „Ik voel me geroepen om de aarde te bouwen en te bewaren, kortom: om te werken. Tegelijk wil ik ook Gods werk zichtbaar maken. Het gaat me aan het hart dat er zoveel mensen zijn die nooit van Jezus hebben gehoord. Iemand zei tegen me: „Waarom combineer je die elementen niet in de vorm van een pioniersplek van de Protestantse Kerk?” Daaruit ontstond het Centrum voor Geloof en Werk.”
De predikant stelt dat bedrijven vaak de vorm van gemeenschap vervangen die mensen die vroeger in de kerk ervoeren. „Wat dan ontbreekt, is het Evangelie.”
Het Centrum voor Geloof en Werk bestaat uit een kernteam, waarin naast ds. Van Putten onder meer Cees Hendriks zit. Die is net ds. Van Putten bankier. Het team organiseert op 24 september in De Schakel in Nijkerk een startbijeenkomst samen met de stichting Encour, die via kerken en andere organisaties mensen ondersteunt die in de problemen komen met hun geldbesteding. Ds. Van Putten wil nadenken over de vraag hoe de verbinding tussen geloof en werk vorm kan krijgen. „In iedere branche zijn ethische- en zingevingsvragen. Daarop kun je als christen inspelen. Predikanten kunnen gemeenteleden daarin toerusten. Om hen te helpen, hoop ik op termijn preekschetsen beschikbaar te stellen.”
Tijdens de bijeenkomst in Nijkerk komen verschillende workshops over vragen als hoe je vanuit de Bijbel zaken kunt doen en hoe je een christelijke werkgever en een christelijke werknemer kunt zijn. Ds. Van Putten: „Het verschil met maatschappelijke organisaties die actief zijn met dergelijke thema’s, is dat wij vanuit de kerk antwoorden willen geven op deze vragen. De inspiratie daarvoor heb ik ontleend aan het boek ”Goed Werk – Gods plan voor je dagelijkse werk”, van de Amerikaanse predikant Tim Keller. Die heeft bij zijn gemeente, Redeemer in New York, een centrum voor geloof en werk. Wij willen iets soortgelijks in de Nederlandse context openen.”
Wie al jaren trouw zijn werk doet in een seculiere omgeving, maar zelden of nooit over zijn geloof praat, moet zeker naar de startbijeenkomst komen, aldus ds. Van Putten. „Dan kunnen we met velen nadenken over hoe we hierin verandering kunnen aanbrengen. ”De predikant heeft al ideeën voor een soort stappenplan. „Belangrijk is dat mensen allereerst in hun eigen omgeving zoeken naar anderen met wie ze kunnen praten over de betekenis van geloof op het werk. Je kunt elkaar regelmatig opzoeken en bemoedigen. Want christen-zijn op het werk valt niet altijd mee. Maar als je open oog en oor hebt voor anderen, komt er vaak ook een gelegenheid om met je mond iets te vertellen over Wie Christus wil zijn voor mensen.”
---
Zie ook:
EW start met jongerengroep YEP (Reformatorisch Dagblad, 21 april 2012)
Onbetaald predikant – interview met Ruilof van Putten (Reformatorisch Dagblad, 13 januari 2012)
EW: Harten gaan boven gebouwen (Reformatorisch Dagblad, 11 januari 2011)