Muziek
Oudekerkgemeente Amsterdam zoekt „bevlogen” organist

De Oudekerkgemeente in Amsterdam is op zoek naar een „bevlogen” organist.

Redactie muziek
Het orgel in de Oude Kerk in Amsterdam. Beeld Gert Eijkelboom
Het orgel in de Oude Kerk in Amsterdam. Beeld Gert Eijkelboom

Dat blijkt uit een advertentie op de site van de Protestantse Kerk Amsterdam. De nieuwe organist moet per 1 januari 2016 of zo spoedig mogelijk daarna aan de slag gaan. Het gaat om een functie van 0,2 à 0,3 fte.

Het betreft de functie van Jacob Lekkerkerker, die sinds 2007 als organist is verbonden aan de Oudekerkgemeente, licht cantor Christiaan Winter van de Oudekerkgemeente desgevraagd toe. Lekkerkerker had een aanstelling van 30 procent. Daarnaast is Lekkerkerker sinds enkele jaren, naast Matteo Imbruno, ook organist van de Stichting de Oude Kerk, de organisatie die de exploitatie van het kerkgebouw verzorgt. Die functie blijft Lekkerkerker vervullen. „Daarnaast zal hij zich exclusief gaan bezighouden met het niet-liturgisch orgelgebruik”, aldus Winter.

Van de organist wordt een „creatieve en flexibele omgang met de specifieke situatie van de Oude Kerk” gevraagd. Het grote Vater/Müllerorgel is juist deze maand in restauratie gegaan. Eind 2017 moeten de werkzaamheden, die worden uitgevoerd door de firma Reil uit Heerde, zijn afgerond.

Naast Lekkerkerker is sinds 1 januari dit jaar ook organist Adriaan Hoek gedurende een jaar als stagiair-organist verbonden aan de Oudekerkgemeente, meldde deze krant eerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer