DEN HAAG (ND). Er wordt al een jaar over gesproken, en vandaag is hij er: Windows 10, de nieuwste versie van het computerbesturingsprogramma Windows.
1. De startknop
Goed nieuws voor de mensen die hun programma’s nu altijd kwijt zijn in de brij aan blokjes op het beginscherm: in Windows 10 is de startknop terug. Na het opstarten verschijnt er een klassiek bureaublad, zoals dat van Windows 7 of XP, met linksonder de vertrouwde knop met het vlaggetje. Een klik daarop laat een startmenu zien, met links de meest gebruikte programma’s; rechts is er alsnog plek voor de blokjes. Ook vertrouwd, maar toch vreemd: de computer moet via ”start” uitgeschakeld worden.
2. Vensters
Alle programma’s en apps openen in een eigen venster. De apps in Windows 8 gebruiken direct het volledige scherm, waarbij niet altijd duidelijk is hoe ze weer uit te schakelen zijn. In Windows 10 zijn alle programma’s, wederom zoals vroeger, af te sluiten met het kruisje rechtsboven. Ook zijn alle vensters weer groter en kleiner te maken, en te verbergen.
3. Meer bureaubladen
Staat je bureaublad vol zakelijke documenten of programma’s, en wil je snel iets privé doen? Dan kun je daarvoor vanaf nu een nieuw, apart bureaublad maken. Met die optie verschijnt er een leeg bureaublad, dat vervolgens helemaal opnieuw is in te delen. Het schakelen tussen de twee (of meer) bureaubladen gaat snel met een aparte knop in de taakbalk, waarmee ze ook te wissen zijn.
4. Instellingen
In Windows 10 staan de instellingen van de computer waar ze horen: onder ”Instellingen”. Gebruikers van Windows 8 moeten soms flink zoeken als ze een programma willen verwijderen. Sommige zaken kunnen onder ”Instellingen” aangepast worden, terwijl andere opties in een apart ”configuratiescherm” staan. Die twee zijn nu overzichtelijk samengevoegd op één plaats.
5. Cortana
Applegebruikers kennen haar al onder de naam Siri. Nu krijgen ook Windowsgebruikers de beschikking over een spraakassistent, Cortana: een programma dat luistert naar gesproken instructies. Met Cortana is het mogelijk de weersvoorspelling te bekijken, agendameldingen in te stellen of e-mails te versturen door te praten tegen de computer.
6. Gratis
Overstappen naar het nieuwe Windows gaat makkelijker en goedkoper dan ooit. Wie nu Windows 7 of 8 gebruikt, mag binnen een jaar gratis overstappen naar de nieuwste versie. Wie niet kan wennen, heeft een maand om weer terug te schakelen. Instellingen en programma’s zullen bij een upgrade overgenomen worden. Overigens klopt het dat Windows 9 niet bestaat. De reden is onduidelijk, al is de benaming van Windows nooit logisch geweest (98, XP, Vista, 7, 8, 8.1, 10).
7. Verstandig?
Overstappen naar Windows 10 is vooral een persoonlijke beslissing. Wie helemaal tevreden is met hoe zijn computer nu werkt, hoeft deze stap niet te zetten. Microsoft ondersteunt Windows 7 en 8 nog tot 2020 en 2023 – en tegen die tijd ben je toch aan een nieuwe computer toe. Wie graag de nieuwste software gebruikt (of stiekem terugverlangt naar de vertrouwde Windows), kan de nieuwste versie vanaf vandaag met een gerust hart installeren.