Buitenland
Zeker 141 doden bij aanslag op school Pakistan

PESHAWAR. Bij een aanval van Taliban-strijders op een door het leger gerunde school in het noordwesten van Pakistan zijn dinsdag 132 kinderen en 9 medewerkers om het leven gekomen; ook vielen er 114 gewonden. Dit blijkt uit een nieuwe balans van het Pakistaanse leger, aldus de BBC dinsdagmiddag. Het is één van de meest bloedige terreuraanslagen in Pakistan ooit.

Redactie digitale media
beeld AFP
beeld AFP

Over het aantal dodelijke slachtoffers is onduidelijkheid. Persbureau Bloomberg meldde op gezag van een lokale functionaris zelfs een dodental van 146.

De extremistische TTP (Tehreek-e-Taliban Pakistan) ziet de aanval als een vergelding voor de dood van burgers in hun stamgebieden. De school wordt door het leger gerund, en is daardoor een legitiem doelwit voor de militante moslims. „We willen dat ze (de overheid, red.) de pijn voelt”, aldus een woordvoerder van de terreurgroep.

Acht tot tien strijders vielen de school dinsdag aan in de stad, waar juist veel politie en militairen zijn die een dergelijke aanslag moeten voorkomen. Daar doodden ze meer dan honderd kinderen, en tientallen andere mensen. Vooral oudere kinderen waren het doelwit. Vervolgens verschansten de gewapende mannen zich in een deel van de school. Alle militanten zijn dood, meldde CNN op basis van een politiewoordvoerder uit de stad.

In totaal zijn er meer dan 500 studenten geëvacueerd uit de school, zo meldde de BBC. Onduidelijk is hoeveel mensen er nog binnen zijn. In eerste instantie werd gedacht aan een gijzeling, maar daar bleek later geen sprake van.

Buiten het gebouw heeft de politie alle moeite om bezorgde ouders op afstand te houden. Ziekenhuizen in de omgeving roepen volgens het Pakistaanse medium Dunya News op om massaal bloed te doneren.

Een gewonde leerling, Abdullah Jamal, zei dat hij met andere leerlingen van legerhospikken les kreeg in het verlenen van eerste hulp toen het schieten begon. Hij kreeg een kogel in een been, maar niemand wist aanvankelijk wat er gaande was. „Toen zag ik kinderen neervallen die huilden en schreeuwden. Ik viel ook neer. Ik kreeg later te horen dat ik een kogelwond had”, zei hij in het ziekenhuis. „Alle kinderen hadden schotwonden. Alle kinderen bloedden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer