Muziek
Eerste fase restauratie orgel Oude Kerk Amsterdam van start

Eindelijk wordt zaterdagavond 13 september in de Oude Kerk in Amsterdam het startschot gegeven voor de restauratie van het wereldberoemde Vater/Müllerorgel uit 1726. Dat wil zeggen: de natuurstenen onderbouw waarop het orgel rust wordt het komende jaar aangepakt. Wanneer het orgel zélf aan de beurt is, is nog altijd onduidelijk.

De onderbouw van het orgel in de Oude Kerk Amsterdam is ingepakt. Beeld ANP
De onderbouw van het orgel in de Oude Kerk Amsterdam is ingepakt. Beeld ANP

Stichting de Oude Kerk organiseert vanavond het Grote Orgel Benefiet Diner, waar 150 personen aan deel kunnen nemen. Voor minimaal 150 euro per persoon mogen donateurs en andere belangstellenden aanschuiven aan rijen tafels die onder het orgel zijn opgesteld. Er wordt een „bescheiden maaltijd” geserveerd, terwijl deskundigen –onder anderen orgeladviseur Henk Verhoef, orgelmaker Hans Reil, een natuursteendeskundige en de restauratiearchitect– een toelichting geven. En nog één keer zal het orgel „in volle glorie” klinken, aldus de stichting.

Dan kunnen de werkzaamheden beginnen. De steigers zijn inmiddels opgebouwd, de onderbouw is ingepakt. Het marmer van de vier pilaren waarop het orgel rust, is in de loop der jaren aangetast door zoutophoping en zoutaanslag, waardoor het poreus is geworden. Door het marmer te spoelen, moet dat ongedaan gemaakt worden.

Volgens stichtingsdirecteur Jacqueline Grandjean moest de eerste fase van de restauratie nu écht beginnen. „De situatie werd gevaarlijk. De marmeren platen onder het orgel laten los, de plakkracht van de specie waarmee ze vastzitten is weg. Het is echt urgent.” Ze verwacht dat de restauratie van de onderbouw volgend jaar na de zomer klaar zal zijn.

Het liefst zou ze zien dat dan direct kon worden doorgegaan met de restauratie van het eigenlijke orgel. Maar daarvoor is nog steeds geen opdracht gegeven aan de orgelbouwer. „Ik heb altijd geleerd dat je geen geld kunt uitgeven voordat je het hebt”, aldus Grandjean. Wel bevestigt ze dat vaststaat dat de firma Reil uit Heerde de opdracht gaat krijgen.

Van de 1,3 miljoen euro die nodig is voor de totale restauratie, is nu 70 procent –dus ruim 9 ton– binnen. „We hopen nog altijd dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed met geld over de brug komt. We hadden gedacht dat daar maandag in Den Haag meer duidelijkheid over zou komen, maar volgens minster Bussemaker van Cultuur duurt dat nog wel tot mei. Terwijl allerlei fondsen en stichtingen en ook particulieren zich volledig inzetten om het financiële plaatje van de restauratie rond te krijgen, laat het Rijk het tot nu toe helemaal afweten. Het is een complex verhaal.”

Ook als het Rijk uiteindelijk toch niet wil bijdragen aan de financiering, zal de stichting alles op alles zetten om het geld bij elkaar te krijgen, aldus Grandjean. „Het zou toch verschrikkelijk zijn als je straks met een half gerestaureerd orgel zit?” Ze ziet mooie initiatieven. „De Stichting Vrienden van de Oude Kerk heeft bijvoorbeeld juist 3000 euro bij elkaar gehaald, speciaal voor de restauratie van uurwerk boven in het orgel. Zoiets is mooi.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer