Politiek
Ploumen: regering Zuid-Sudan onbetrouwbaar

HILVERSUM/JUBA (ANP). De regering van Zuid-Sudan is niet betrouwbaar, komt haar afspraken niet na en negeert de noden van de mensen, vindt minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking. Ze zegt dat in de uitzending van Nieuwsuur zaterdag. Het programma reisde de afgelopen dagen met haar mee naar het Afrikaanse land, waar het geweld het afgelopen jaar is opgelaaid. Dat komt door een machtsstrijd tussen de president en afgezette vicepresident, die behoren tot rivaliserende stammen.

Volgens Ploumen investeert de regering van Zuid-Sudan niet in scholen maar in wapentuig. De Zuid-Sudanese minister van Algemene Zaken Martin Lomuro stelt echter dat het stopzetten van de ontwikkelingshulp aan de Zuid-Sudanese regering zorgt voor een toename in het lijden van de bevolking.

Ploumen noemt dat chantage. „Ik ben niet te chanteren op deze manier. Het is niet mijn verantwoordelijkheid dat de leiders van Zuid-Sudan, zowel regering als oppositie, dit conflict onderhouden. Zij doen dat. Niet wij.”

Ploumen staakte dit voorjaar de hulp aan de regering in Juba. Nederland geeft alleen nog noodhulp en steunt kleinere projecten die niet verbonden zijn met de regering.

De minister zegt in de uitzending verder dat ze minder positief is over het land dan voor haar bezoek. „We zijn na 3 jaar weer terug bij af. In plaats van te werken aan bedrijvigheid, zijn we nu weer allemaal voedselpakketten aan het uitdelen waar het nodig is. De situatie is heel slecht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer