PolitiekFiscaal
Nieuw box 3-stelsel opnieuw vertraagd; Idsinga zoekt alternatief

Staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit) past een laatste noodgreep toe. Hij laat onderzoeken of het alsnog, op de een of andere manier, mogelijk is een alternatief box 3-stelsel per 1 januari 2027 in te voeren.

Staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit). beeld ANP, Remko de Waal
Staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit). beeld ANP, Remko de Waal

Dat laat de bewindsman weten in een brief die hij vorige week naar de Tweede Kamer stuurde.

Sinds het beruchte Kerstarrest, december 2021, is er nog altijd geen langetermijnoplossing voor de gesneuvelde spaartaks. Dankzij het werk van voormalig staatssecretaris Van Rij beschikt Idsinga wel over de conceptversie van een nieuw box 3-stelsel.

Die conceptversie kan echter niet per 1 januari 2027 worden ingevoerd, heeft de Belastingdienst aan staatssecretaris Idsinga laten weten. Een nieuw box 3-arrest zette een streep door de beoogde invoerdatum.

De Hoge Raad bepaalde deze zomer dat een tweede box 3-hersteloperatie geboden is. Behalve spaarders, oordeelde de Hoge Raad, hebben ook beleggers jarenlang ten onrechte te veel belasting betaald. Zij dienen daarvoor gecompenseerd te worden. Consequentie: het concept-box 3-stelsel waarover Idsinga beschikt, kan niet per 1 januari 2027 ingaan. De ICT-capaciteit van de fiscus wordt nu eerst ingezet voor de tweede hersteloperatie.

Hard gelag

Dat is alleen al om budgettaire redenen een hard gelag voor de nieuwe staatssecretaris. Ieder jaar uitstel kost de schatkist circa 2 miljard euro. Voor 2025 en 2026 is deze tegenvaller in de begroting ingepast; voor 2027 niet.

Daarom past staatssecretaris Idsinga een laatste noodgreep toe. Hij laat onderzoeken of het alsnog, op de een of andere manier, mogelijk is om een alternatief box 3-stelsel in te voeren per 1 januari 2027.

De Belastingdienst onderzoekt een aantal opties. Een deel van het nieuwe box 3-stelsel alvast invoeren is er één van. Ook wordt nagegaan of vasthouden aan een fictief, verondersteld rendement, in combinatie met een tegenbewijsregeling, een verbetering is.

Het alternatief zal in ieder geval juridisch houdbaar moeten zijn. Idsinga verwacht voor het einde van het jaar duidelijkheid te kunnen bieden aan de hand van de resultaten van het onderzoek.

De conceptwet van voormalig staatssecretaris Van Rij ligt op dit moment bij de Raad van State. Een Kamermeerderheid stemde dit voorjaar in met deze vervolgstap. Dit najaar volgt het advies van de Raad.

Daarna is het aan staatssecretaris Idsinga om een besluit te nemen. Wil hij de conceptwet van Van Rij nog aanpassen, voordat hij het wetsvoorstel indient bij de Tweede Kamer? In het hoofdlijnenakkoord hebben de coalitiepartijen geen afspraken gemaakt over box 3. Ook in het regeerprogramma is er geen aandacht aan besteed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer