Economie
RMU bepleit sectorbreed sociaal plan voor groentehandel

VEENENDAAL. De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) wil met de groothandelaren in groenten en fruit een sociaal plan opstellen voor de hele sector. De vakorganisatie verwacht dat de Russische boycot in deze bedrijfstak tot „enkele duizenden” ontslagen zal leiden.

Redactie economie
BARENDRECHT. Vrachtwagens bij een filiaal van The Greenery. beeld ANP
BARENDRECHT. Vrachtwagens bij een filiaal van The Greenery. beeld ANP

De RMU heeft vrijdag aan Frugi Venta –de koepel van groente- en fruithandelaren– voorgesteld om op korte termijn om de tafel te gaan over het idee. Directeur Gert Mulder van Frugi Venta was vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Eén sociaal plan voor de totale sector zou een primeur zijn. Aparte onderhandelingen voeren met individuele bedrijven, waarin de cao voorziet, is volgens RMU-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Chris Baggerman nogal omslachtig. „Er zijn 800 bedrijven actief in de groente- en fruithandel. Van 20 procent daarvan staan de resultaten onder druk. De impact van de Russische boycot kan zo groot zijn, dat snel en gezamenlijk handelen geboden is.”

Volgens de RMU raakt de boycot op land- en tuinbouwproducten uit onder meer de Europese Unie die Rusland donderdag instelde, vooral de groente- en fruitsector hard. „Zuivel en vlees kunnen nog uitwijken naar andere afzetmarkten. Maar bij dagverse producten als tomaten en komkommers is dat veel moeilijker”, zegt Baggerman.

De groothandel had het volgens hem al moeilijk voordat de crisis rond Oekraïne uitbrak. „Voor veel bedrijven is het knokken om het hoofd boven water te houden.” Als voorbeeld noemt Baggerman het verloren gaan van 350 arbeidsplaatsen eerder dit jaar bij groente- en fruitconcern The Greenery.

Nederland exporteerde volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar voor ongeveer 180 miljoen euro aan groenten en fruit naar Rusland. De RMU meldt dat sommige handelsbedrijven voor 95 procent afhankelijk zijn van de export naar Rusland. Als over enkele weken de oogst van appelen en peren op gang komt, zal de situatie nog verergeren, zo vreest de vakorganisatie.

Baggerman heeft FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond op de hoogte gesteld van het RMU-voorstel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer