Economie
Tomatenprijs is al gezakt van 50 naar 10 cent

BLEISWIJK. Groentetelers zijn al ruim een week zwaar de klos van Russische maatregelen. Tuinbouwvoorman Nico van Ruiten legt uit hoe dat komt.

Nico van Ruiten, voorzitter LTO Noord Glaskracht. beeld LTO Noord Glaskracht.
Nico van Ruiten, voorzitter LTO Noord Glaskracht. beeld LTO Noord Glaskracht.

Vorige week deed Rusland groenten en fruit uit Polen in de ban onder het mom van voedselveiligheid. Polen exporteerde vorig jaar 800.000 ton groenten en fruit naar Rusland. Nu proberen de Polen hun product in Duitsland –Nederlands belangrijkste exportmarkt– aan de man te brengen.

Wat merken Nederlandse telers daarvan?

„De tomatenprijs is gezakt van 50 cent per kilo naar minder dan 10 cent. Paprika’s, die vorige week nog 70 tot 100 cent opbrachten, blijven nu steken op 20 cent. Zo’n omzetdaling is voor telers dramatisch.”

Welke maatregel bepleit u?

„Wij hebben Economische Zaken toestemming gevraagd voor interventie. Telersorganisaties nemen dan voor eigen kosten product uit de markt. Onder Europese marktordeningsregels is dat toegestaan.”

Is dit voldoende om de huidige boycot op te vangen?

„Nee. We willen ook toestemming voor een crisiskartel, zodat we met afnemers afspraken kunnen maken om verdere prijsdalingen te voorkomen. De mededingingsregels laten dat nu niet toe.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer