Kerk & religie

Ds. G. J. van Steeg 40 jaar „in dienst van Hem die Zijn Woord doet”

VEENENDAAL. „Wij beschikken niet over de bevinding. We moeten op God wachten en Hem verwachten. De Heere zal Zijn werk voleindigen. Ik hoop dat ik dat overhoud.”

Jan van Reenen
5 May 2014 09:30Gewijzigd op 15 November 2020 10:29
Ds. G. J. van Steeg. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. G. J. van Steeg. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat zegt ds. G. J. van Steeg, hervormd emeritus predikant te Veenendaal, die maandag veertig jaar in het ambt staat.

In zijn woonkamer staat een grote Statenbijbel uit 1682 op een standaard. Daarboven hangt een reproductie van een schilderij van Rembrandt, ”Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem”.

Ds. Van Steeg: „Ik heb wat met Jeremia. In het eerste hoofdstuk staat de tekst: „Ik zal wakker zijn over Mijn Woord om dat te doen.” Je kunt als predikant weleens wakker liggen van allerlei dingen die gebeuren in de kerk, maar hier staat dat God wakker zal zijn over Zijn Woord. Als er iets is wat me overeind houdt, dan zijn het wel die woorden.”

De predikant zegt troost gekregen te hebben uit de woorden van een demente vrouw in woon-zorgcentrum Bethanië in Ede, die steevast tegen hem zegt als hij haar ontmoet: „Hij zal Zijn werk voor ons volenden.” Ds. Van Steeg: „Ze weet niet veel meer, maar dat weet ze wel. Het is gebleken in de geschiedenis van ons land, van de kerk en van mijzelf dat God Zijn werk in stand houdt. Ik word vastgehouden. Daar moet ik het van hebben.”

Gras

Gijsbert Jan van Steeg groeide op als zoon van een Puttense boer. Zijn vader had een gemengd bedrijf met akkerbouw en veeteelt: 10 koeien, 500 kippen en wat varkens. „Als ik versgemaaid gras ruik, roept het nog steeds herinneringen op.” Die zijn er ook aan de godsdienst thuis: „Het geloof hing er tegen de hanenbalken, om met Gerrit Achterberg te spreken. Niet dat men er veel over sprak, het was vanzelfsprekend aanwezig. Iedereen in mijn omgeving ging vroeger naar de kerk, ook al mijn vrienden.”

Er kwamen andere tijden. Als voorzitter van de algemene kerkenraad in Veenendaal was hij de afgelopen jaren direct betrokken bij het kerkelijk leven in Veenendaal.

De hervormde gemeente gaat op termijn van negen naar zes wijkgemeenten. „Het gaat me aan het hart”, zegt hij erover. „Je ziet en voelt de verbrokkeling van het leven overal toeslaan. In mijn jeugd was er eenheid en samenhang in het dorp. Godsdienst en samen­leving zijn nu vaak los van elkaar komen te staan, ook in Veenendaal. Misschien moeten we als christelijke gemeente gesnoeid worden om weer vruchtbaar te kunnen zijn. Wij maken niets klaar. Laten we, om met Bonhoeffer te spreken, bidden, het goede doen en wachten op wat de Heere doet.”

Ds. Van Steeg is dikwijls voorzitter geweest. Dat begon al op de theologische studentenvereniging Voetius. Daarna was hij onder meer voorzitter van de classis Heusden en de IZB. „Ik heb 
het niet gezocht, het kwam op mijn weg,” zegt hij erover.

Hij is nog steeds voorzitter van een regionaal college voor de visitatie in de Protestantse Kerk. „Er zijn verrassende positieve zaken. Je ziet dat mensen trouw en enthousiast meeleven in hun gemeente, ook op plaatsen waar je dat niet verwacht. De Heere gaat door, ondanks de tegenwind.”

Probleemgevallen

Ds. Van Steeg komt als voorzitter van de commissie met veel probleemgevallen in aanraking. Hij ziet het aantal problemen in gemeenten de laatste jaren toenemen. Als eerste plaats waar het fout kan gaan, noemt hij de predikant, die moet kunnen samenwerken met collega-predikanten. „Moeilijkheden tussen predikanten hebben dikwijls meer met botsende karakters dan met verschillende theologische inzichten te maken”, concludeert hij.

Verder kan er iets fout gaan in de verhouding tussen predikant en kerkenraad. „Kerkenraden worden steeds zakelijker, soms lijkt het wel of er politieke fracties zitting hebben die punten voor hun achterban moeten binnenhalen. Andere kerkenraads­leden beschouwen de kerk als een bedrijf en passen managementtechnieken toe om de gemeente draaiend te houden, alsof men het daarmee redt.”

Een derde probleemveld constateert ds. Van Steeg als het gaat om de gebouwen bij fusies van plaatselijke gemeenten. Het traject om tot een bevredigende oplossing voor de gebouwen te komen kan lang zijn, zo merkt hij in probleemsituaties.

Evangelische invloeden

Ten slotte noemt hij liggingsverschillen. Volgens hem krijgen alle hervormd-gereformeerden vroeg of laat te maken met evangelische invloeden, die zich kunnen uiten in de vraag naar het zingen van opwekkingsliederen in de eredienst.

Ds. Van Steeg begrijpt dat de evangelische inbreng mensen, zeker jongeren, raakt. „De bevinding is in kerken en gemeenten soms gesystematiseerd, uitgelegd en vastgelegd. Dat is te weinig voor mensen die op zoek zijn naar beleving. Die vinden ze in meer evangelisch getinte bijeenkomsten. In die zin heeft de evangelische beweging iets te bieden en kunnen reformatorische christenen ervan leren.”

Toch zijn er ook vragen te stellen bij deze ontwikkeling, meent de predikant. „Men is zo gauw de verwondering voorbij en vindt dat de verkondiging iets moet aanreiken waarmee je wat kunt. Je bent christen en je moet iets met je geloof doen. Dat klinkt mooi, maar maakt heel moe. En het gaat in de kerk om meer dan doen. Het gaat ten diepste om wachten op de Heere en weten dat je in dienst mag staan van Hem Die Zijn Woord doet.”


Ds. G. J. van Steeg

De Veenendaalse hervormde emeritus predikant ds. G. J. van Steeg staat maandag veertig jaar in het ambt. Gijsbert Jan van Steeg werd op 22 maart 1944 in Putten geboren. Hij studeerde theologie in Utrecht en werd in 1974 predikant te Dussen, waar hij zondag hoopt voor te gaan in de jubileumdienst. Daarna volgden Vriezenveen (1980) en Veenendaal (1992), waar hij in 2008 met emeritaat ging. De predikant is voorzitter van een regionaal college voor de visitatie in de Protestantse Kerk en verricht pastoraal werk in woon-zorgcentrum Bethanië in Ede. Van 2010 tot 2014 was hij voorzitter van de algemene kerkenraad van de hervormde gemeente Veenendaal.


Zie ook:

Ds. G. J. van Steeg neemt afscheid van Veenendaal (De Waarheidsvriend, 29-05-2008)

IZB kiest verzoening als uitgangspunt van beleid: Voorzitter ds. G. J. van Steeg neemt afscheid (Reformatorisch Dagblad, 03-06-1999)

Een bonder met een brede blik – interview met ds. G. J. van Steeg t. g. v. 25 jarig ambtsjubileum (Reformatorisch Dagblad, 05-05-1999)

Bevestiging en intree van ds. G. J. van Steeg te Veenendaal (De Waarheidsvriend, 22-10-1992)

Afscheid ds. G. J. van Steeg van Vriezenveen (De Waarheidsvriend, 08-10-1992)

Ds. G. J. van Steeg nam afscheid van Dussen-Hank (De Waarheidsvriend, 24-04-1980)

Bevestiging en intree van ds. G. J. van Steeg in Dussen-Hank (De Waarheidsvriend, 16-05-1974)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer