Koninklijk Huis

Koningsdag: drie prinsesjes vormen de grote verrassing

GRAFT/AMSTELVEEN. De grote verrassing van Koningsdag 2014 vormden de kleine prinsesjes. In tegenstelling tot eerdere berichten waren Amalia, Alexia en Ariane er toch bij. Alleen in Amstelveen.

26 April 2014 16:34Gewijzigd op 15 November 2020 10:20
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie prinsessen in Amstelveen. beeld ANP
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie prinsessen in Amstelveen. beeld ANP

De zon maakt de eerste Koningsdag extra feestelijk. De oranje bloemen in De Rijp zijn zo mogelijk nog mooier.

De koning oogt ontspannen als hij om 10 uur precies arriveert. Burgemeester Oosterop-van Leussen nodigt de koning uit een reis door de tijd te maken tijdens zijn bezoek aan het monumentale Noord-Hollandse dorp. De waterbouwkundige Leeghwater zei eeuwen geleden al dat De Rijp het mooiste dorp was, zegt zij.

Bij de Rolderspadbrug stapt de koninklijke familie in de boot voor een kleine vaartocht. Aan de overkant nemen de Oranjes deel aan spelactiviteiten. De een tennist, de ander helpt mee om grote letters A overeind te houden. Koningin Máxima laat zich verleiden tot katknuppelen: met kracht een houten stok tegen een vaatje gooien.

Prins Bernhard probeert het ook. Hij toont energiek, maar is mager en kaal. Het is moedig van hem dat hij na zijn behandeling voor lymfklierkanker erbij is. Het is ook een goed teken.

Prinses Beatrix en haar zus prinses Margriet trekken veel samen op. De oud-koningin geniet ontspannen van alles om haar heen, meer dan in haar rol als koningin, zo lijkt het. Prins Floris slaat gemoedelijk een arm om haar heen.

Achter de hekken staan veel mensen in het oranje. Uit De Rijp, maar ook van ver. Familie De Bleker is uit Werkendam naar De Rijp gereisd. „Het is al de vierde keer dat we dat doen.”

Iets verderop laten prins Floris en de hooggehakte prinses Laurentien zich verleiden tot touwtjespringen. Het gaat ze niet slecht af.

De Rijp presenteert ook haar culinaire kwaliteiten. Vis ontbreekt natuurlijk niet in het dorp dat in de zestiende, zeventiende eeuw rijk werd door de visvangst.

Prof. Pieter van Vollenhoven heeft bijzondere belangstelling voor het biersoort ”Woeste Willem”. Hij krijgt een flesje mee. Hij geeft het persoonlijk af bij een van de kinderen langs de route die voor alle cadeautjes en kleurplaten zorgen. Hij zegt erbij dat het flesje naar Apeldoorn moet. Even proeven vanavond.

De deur van de Grote Kerk staat op een kier, maar gaat niet verder open. Jammer, want de oude kerk is een bezoekje waard. De wensen van de NOS spelen daarbij mee: binnen is het lastiger filmen. En als de familie in een gebouw is, kunnen minder mensen de koninklijke familie zien, is het argument.

Bij het prachtige raadhuis van het dorp staan de Rijpers die vrijdag een lintje kregen van „Zijne Majesteit.” Zij brengen een toast op de koning en zijn familie uit.

Op naar Amstelveen. Daar staat het rijendik. Grote verrassing voor iedereen is dat de drie kinderen van de koning en koningin erbij zijn. Toch wel. Eerst reageren de drie wat onwennig. Vooral de jongste zoekt regelmatig haar moeder op. Prinses Amalia is ontspannen en zwaait blij. Pieter van Vollenhoven piept er even tussenuit, vanwege een zere enkel.

Amstelveen presenteert zich eerst als groene, waterrijke gemeente. Prinses Beatrix luistert naar verhalen over moestuinen en praat op haar gemak met leden van de zeilvereniging. Ze houdt haar eigen tempo.

De balkons links en rechts van de Rembrandtweg staan vol enthousiaste mensen. Veel mensen roepen naar „Máxima!”.

Prins Constantijn probeert een opgeblazen ballon te scheren: voorzichtig veegt hij het scheerschuim met een scheermesje van de ballon. Pats, en hij zit onder het witte goedje. Een handdoek biedt uitkomst. Prinses Beatrix veegt een laatste restje van zijn kostuum af.

Amstelveen heeft ook veel sportverenigingen. De Aziatische vechtsporten zijn in de stad goed vertegenwoordigd. Kleine Japanners –er wonen er veel in de stad– tonen fanatiek hun kunnen.

Prinses Beatrix staat lang bij Koreaanse volksdansers te kijken. Verderop stelt de koning vast dat de drie groepen estafetterenners allemaal gewonnen hebben. Alle kinderen tevreden!

Op het grote Stadsplein slaat de koning zelf een balletje hockey. Hij weet een punt te scoren.

Hoe verder in het programma, hoe harder de muziek wordt. Een trend die de laatste koninginnedagen ook zichtbaar was.

Op het plein is ook veel dans en theater. Een ‘vertegenwoordiger’ van de bibliotheek leest een passage voor uit zijn „favoriete” boek: Jan Siebelinks karikaturale boek over de gereformeerde gezindte, ”Knielen op een bed violen”. Het is een passage over het gebed aan tafel.

De drie kleine prinsessen voegen zich weer bij het gezelschap. Op het grote podium luisteren ze naar het dankwoord van burgemeester G. J. de Graaf: „Wat een fantastische dag.”

De koning vindt dat ook. Hij zegt: „Waarom iets veranderen wat een succes is?” Een retorische vraag? Ziet Koningsdag 2015 er mogelijk toch hetzelfde uit als de bekende Koninginnedagen? De tijd zal het leren. De koning dankt alle mensen die zich voor de dag hebben ingezet.

Dan zet het orkest het Wilhelmus in. Herstel van een mooie traditie. En spontaan volgt daarna het verjaardagslied ”Lang zal hij leven”. Een driewerf hoera sluit de dag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer