Na Aldi en Jumbo zegt ook supermarkt Hoogvliet geen producten afkomstig uit Joodse nederzettingen te boycotten.
Dat zegt een woordvoerder van Hoogvliet woensdag tegen Distrifood.nl. Eerder deze week ontstond ophef nadat dagblad Trouw meldde dat een aantal grote supermarktketens geen Joodse producten uit nederzettingen in de betwistte gebieden meer aanbiedt.
Aldi en Jumbo spraken de berichtgeving dinsdag tegen, nu zegt ook Hoogvliet dat er van een boycot geen sprake is.
Woordvoerder Anneke van Kempen: „Dagblad Trouw heeft ons antwoord op hun vraag over de verkoop van producten uit de bezette gebieden in Israël volkomen verdraaid! Op de vraag of wij producten verkopen uit de bezette gebieden, hebben wij geantwoord: Nee, wij verkopen geen producten uit die regio. Van een boycot is geen enkele sprake, die term is er door Trouw aan gegeven. Wij betreuren dat hierdoor de indruk is gewekt dat wij als supermarkt politiek bedrijven.”
Volgens Van Kempen zijn er bij Hoogvliet verschillende reacties binnengekomen over de kwestie. Over de inhoud daarvan wil ze geen mededelingen doen.
Rapport
De supermarktketens mogen een boycot dan tegenspreken, een onderzoeksrapport van Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi dat in april verscheen, schetst een ander beeld. In dat rapport stellen de ontwikkelingsorganisaties dat Aldi heeft verklaard geen producten uit de betwiste gebieden te willen verkopen. Aldi zou dit ook aan zijn toeleveranciers hebben gemeld. Ook Hoogvliet zou volgens dit rapport zijn leveranciers hebben gevraagd geen producten uit Israëlische nederzettingen te leveren.
Aldi verklaarde dinsdag tegenover Trouw dat de supermarktketen „onjuiste informatie” heeft verstrekt aan de opstellers van het rapport.
Volgens onderzoeksbureau Profundo, dat het onderzoek in opdracht van Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi uitvoerde, leveren achttien Israëlische bedrijven producten uit Joodse nederzettingen aan Nederland. Er zouden 38 Nederlandse bedrijven zijn die zaken doen met deze nederzettingen, waaronder C1000, Jumbo en Kring Apotheken.
De ontwikkelingsorganisaties willen dat de handelsrelaties met de Joodse nederzettingen worden stopgezet.