Koninklijk Huis
William en Kate tonen zoontje aan publiek

De hertogin van Cambridge, de vrouw van de Britse prins William, die maandag in het St. Mary’s ziekenhuis in Londen is opgenomen, is bevallen van een zoon.

Redactie digitale media
Kate met zoon, geflankeerd door prins William. Foto EPA
Kate met zoon, geflankeerd door prins William. Foto EPA

20.32 uur: Nadat de baby aan het publiek en de verzamelde pers was getoond stapte het stel in een auto en vertrok naar Kensington Palace.

20.30 uur: De prins van Cambridge, derde in de lijn voor de troonsopvolging, heeft nog geen naam. William liet weten dat nog gewerkt wordt aan de naamskwestie. Ze zeiden dat ze zich erg emotioneel voelden. William liet tevens lachend weten dat zijn zoon „goede longen” heeft. Kate stond glimlachend naast hem. De baby was gewikkeld in een witte deken.

20.20 uur: De Britse prins William en zijn vrouw Kate hebben dinsdagavond voor het eerst hun baby laten zien aan pers en publiek. Dit gebeurde voor de deur van het ziekenhuis in Londen waar het zoontje maandagmiddag werd geboren.

19.43 uur: Hertogin Kate en haar pasgeboren zoon zullen dinsdagavond nog het ziekenhuis verlaten. Dat heeft Kensington Palace, waar prins William en zijn vrouw Kate wonen, bekendgemaakt. Een tijdstip is niet bekendgemaakt. Bij het vertrek zal de baby voor het eerst te zien zijn voor de buitenwereld. Het jongetje werd maandag geboren in het Saint Mary’s Hospital in Londen.

19.07 uur: Prins Charles is dinsdag aan het eind van de middag samen met zijn vrouw Camilla aangekomen bij het Saint Mary’s Hospital, waar maandag zijn schoondochter Kate is bevallen van een jongetje. Het zoontje van prins William en zijn vrouw Kate is voor de 64-jarige troonopvolger zijn eerste kleinkind. Camilla heeft al kleinkinderen van haar kinderen uit haar eerste huwelijk. Het stel bracht eerder op de dag nog een bezoek aan Yorkshire.

Charles arriveerde ongeveer 2 uur na het bezoek van de ouders van Kate aan het jonge gezin, meldt de BBC. De moeder van Kate, Carole Middleton, zei na haar vertrek uit het ziekenhuis dat de baby „bijzonder mooi” is.

13.41 uur: Op zijn vroegst dinsdagavond zal Kate Middleton het ziekenhuis in Londen verlaten, meldt de BBC. Het paar heeft dinsdag het personeel van het St. Mary’s ziekenhuis in de Britse hoofdstad bedankt voor de „fantastische” zorg. Volgens een verklaring van Kensington Palace, het paleis van William en Kate, maken moeder, zoon en vader „het deze morgen goed”.

10.35 uur: Het eerste kind van de Britse prins William en zijn vrouw Catherine Middleton, de hertogin van Cambridge, wordt dinsdag met tal van schoten begroet in Londen. Het ministerie van Defensie heeft bevestigd dat in het Green Park naast Buckingham Palace 41 saluutschoten worden afgevuurd. Bij het beroemde fortencomplex aan de rivier de Theems, de Tower of Londen, klinken 61 schoten.

10.19 uur: Prins William en zijn vrouw Kate hebben vanuit de hele wereld telegrammen gekregen. Dat meldt het enige telegrambedrijf van Nederland, Telegram Service in het Groningse Alteveer dinsdag. Volgens directeur Rob van Hoof hebben tal van internationale staatshoofden, koningshuizen en hoogwaardigheidsbekleders via zijn bedrijf een telegram naar Kate en William gestuurd. Het gaat om leiders van landen uit het Gemenebest, maar ook om staatshoofden en koningshuizen uit Europa en het Midden-Oosten. Ook honderden Engelse burgers hebben het koninklijk paar een felicitatietelegram gestuurd, zegt Van Hoof, die 10 jaar geleden het Engelse telegrambedrijf overnam.

10.14 uur: Meer dan 20 markante plekken of panden in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington komen dinsdagavond in een blauw licht te staan ter gelegenheid van de geboorte van de prins van Cambridge. Hij is de baby van de Britse prins William en zijn vrouw Catherine ‘Kate’ Middleton, hertogin van Cambridge. De New Zealand Herald meldde dat in veel plaatsen op de wereld met het blauwe schijnsel de komst van een Brits prinsje wordt gevierd. In Wellington zijn dinsdag 21 saluutschoten afgevuurd.

9.20 uur: Nederlanders die prins William en zijn echtgenote Kate willen feliciteren zullen een kaartje op de bus moeten doen of via internet op de website van het paar een gelukwens achter moeten laten. De Britse ambassade in Den Haag doet dinsdag niets speciaals rond de geboorte van de zoon van het paar, zo meldde een woordvoerster dinsdagochtend.

Dinsdag 23 juli, 06.30 uur: De Amerikaanse president Barack Obama wenst de Britse royals „alle geluk en zegeningen toe die bij het ouderschap horen”.

Leiders van landen uit het Gemenebest behoorden naast Obama tot de eerste die het paar feliciteerden. De Australische premier Kevin Rudd adviseerde de jonge ouders vooral te genieten van het moment. „Dit is waarschijnlijk een van de beste ervaringen van jullie leven”, zei Rudd in een videoboodschap.

De Nieuw-Zeelandse minister-president John Key sprak zijn vertrouwen uit in de 31-jarige William en Kate. „Ik weet zeker dat ze uitstekende ouders worden”, liet hij weten.

23.00 uur: Premier David Cameron laat weten dat het hele land gaat feestvieren. Bovendien verwacht hij dat Kate en William „geweldige ouders” zullen zijn. Vice-premier Nick Clegg: „Goed nieuws waarvan het hele land gaat glimlachen.”

22.20 uur: De naam van het kind wordt later bekendgemaakt. Wedkantoren laten zich daarin niet onbetuigd. Favoriet bij de bookmakers zijn George en James.

22.15 uur: In een verklaring zegt prins Charles enorm trots en gelukkig te zijn dat hij voor het eerst grootvader is geworden. Het was „een ongelooflijk speciaal moment voor William en Catherine”, voegde hij eraan toe.

22.10 uur: Volgens traditie is het nieuws ook geafficheerd voor Buckingham Palace, de residentie van koningin Elizabeth II in Londen. Het bericht van de bevalling was met politie-escorte overgebracht van het St. Mary’s ziekenhuis naar het koninklijk paleis. De bekendmaking van de geboorte liet even op zich wachten, omdat volgens traditie de koningin als eerste moest worden geïnformeerd.

22.00 uur: Het kind is geboren in de privé-vleugel van St. Mary’s Hospital in Londen, waar in 1982 ook prins William ter wereld kwam. Prins William week tijdens de weeën en de bevalling niet van Kates zijde. Het kind wordt de derde in lijn om de troonsopvolging, na zijn grootvader prins Charles en zijn vader prins William.

21.45 uur: Moeder en kind maken het goed, aldus een mededeling van Kensington Palace. Ze blijven vannacht nog in het ziekenhuis. De baby weegt 3855 gram.

21.35 uur: Het eerste kind van de Britse prins William en zijn vrouw Kate is geboren. Het is een jongen. Dat heeft de BBC gemeld. De baby werd om 16.24 uur (17.24 uur Nederlandse tijd) geboren.

De bevalling was om 17.24 uur (Nederlandse tijd).

20.30 uur: De bevalling van het eerste kind van de Britse prins William en zijn vrouw Kate is een familieaangelegenheid. Dat was niet altijd vanzelfsprekend: vroeger waren er ook ministers, bisschoppen en andere hoogwaardigheidsbekleders bij koninklijke bevallingen.

Zo woonde de toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Sir William Joynson-Hicks in 1926 de bevalling van de huidige koningin Elizabeth II bij. De traditie werd afgeschaft voor de geboorte van haar zoon prins Charles in 1948.

Bij de geboorte van de zoon van James II in 1688 waren zelfs 42 hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, aldus prof. Mary Fissell van de universiteit Cambridge, meldde de BBC maandag. Er waren toen twijfels of koningin Mary echt zwanger was. In kroegen werden toen geruchten verspreid dat de koning en de koningin de baby van een ander wilden doen voorkomen als die van Mary.

15.26 uur: Voor verstokte republikeinen biedt de Britse krant The Guardian maandag uitkomst. Het van oudsher linkse dagblad geeft bezoekers van zijn website de keuze tussen een ‘royalistische’ en een ‘republikeinse’ voorpagina. Wie de berichtgeving over het koninklijke kraambed op zijn zenuwen werkt kan op die laatste webpagina toch het overige wereldnieuws volgen.

14.19 uur: Aartsbisschop Justin Welby laat via twitter weten te bidden voor Kate en de familie.

11.20 uur: De baby van prins William en Kate wordt derde in de lijn van troonsopvolging, na opa Charles en vader William. De volledige lijst van mogelijke opvolging telt maar liefst bijna 5000 namen, waarop ook onze eigen prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en de rest van de Nederlandse koninklijke familie prijken.

10.44 uur: Tijdens de 9 maanden zwangerschap van hertogin Kate ontstond veel rumoer, één keer met dramatische afloop. De verschillende fases van de zwangerschap.

- Op 3 december 2012 maakt Kensington Palace, waar Kate en prins William wonen, officieel bekend dat Kate zwanger is. Het stel had met de aankondiging willen wachten, maar Kate wordt opgenomen in het King Edward VII ziekenhuis met extreme misselijkheidsverschijnselen. Media uit de hele wereld stellen zich op voor het ziekenhuis.

- Twee DJ’s van een Australische radiozender bellen het ziekenhuis en doen zich voor als koningin Elizabeth en prins Charles. Ze worden doorverbonden en weten een verpleegkundige enige informatie te ontfutselen over Kate. De vrouw die het telefoontje doorverbond, pleegde zelfmoord toen de misleiding bekend werd. De kwestie veroorzaakte wereldwijd veel ophef.

- Geruchten zwellen aan dat Kate een meerling krijgt. Maar op 14 januari maakt het paleis bekend dat Kate in juli is uitgerekend en één baby verwacht.

- Paparazzi proberen het gebrek aan informatie over de zwangerschap op te vullen met foto’s. Zo wordt Kate gespot met haar moeder in een winkel in Londen waar ze een witte babymand koopt voor de eerste weken na de geboorte.

- Tijdens een bezoek aan de plaats Grimsby spreekt Kate een 67-jarige vrouw, die tegen de pers zegt dat Kate per ongeluk het woord dochter in de mond heeft genomen. Ook serieuze media als The Times melden het voorval. Weddenschappen worden afgesloten. Later blijkt dat de vrouw heeft gelogen. Het paleis laat weten dat de aanstaande ouders vooraf zelf niet willen weten of zij een jongen of een meisje verwachten.

- De laatste officiële optredens van Kate zijn op 13 en 15 juni. Eerst doopt ze een schip in Southampton (fotoserie) en daarna is ze nog bij de feestelijkheden voor de verjaardag van de koningin. Daarna begint haar zwangerschapsverlof.

10.31 uur: De baby wordt derde in de lijn van troonsopvolging, na opa Charles en vader William. De volledige lijst van mogelijke opvolging telt maar liefst bijna 5000 namen, waarop ook onze eigen prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en de rest van de Nederlandse koninklijke familie prijken.

De verwantschap tussen het Nederlandse en Britse koningshuis stamt niet uit de tijd van de koning-stadhouder Willem III, die getrouwd was met de Engelse koningin Mary, maar gaat terug via de lijn van koningin Emma. Die was via haar familie Van Waldeck-Pyrmont verwant aan koningin Victoria van Groot-Brittannië.

10.01 uur: De aankondiging van de geboorte is omgeven met veel traditie. Normaliter worden geboortes en sterfgevallen bekendgemaakt via een pamflet dat bevestigd wordt aan het hek van Buckingham Palace. In dit geval zal de geboorte bekendgemaakt worden op een sierlijke schildersezel in de hal van het paleis.

Er zal ook een bulletin geplakt worden op een bord bij het St. Mary’s ziekenhuis, waarna het nieuws ook via Twitter en Facebook verspreid zal worden.

09.52 uur: Prins William is bij Kate gesignaleerd. Waarschijnlijk zullen ook moeder Carole en zus Pippa in de buurt van kate zijn.

08.49 uur: De Britten wachten al dagen in spanning op de geboorte van het kind dat, na grootvader prins Charles en vader prins William, de derde in de lijn van de Britse troonopvolging zal worden.

Het is de bedoeling dat Kate langs natuurlijke weg bevalt van haar eerste kind. William werd op 21 juni 1982 in hetzelfde ziekenhuis geboren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer