Buitenland
Lommel eert zijn slachtoffers

BRUSSEL – Het Belgische Lommel eert woensdag de omgekomen slachtoffers van het fatale busongeluk in het Zwitserse Sierre. Om 10.30 uur begon een herdenkingsdienst, waar onder anderen het Belgische koningspaar, prins Willem-Alexander en prinses Máxima en de Nederlandse en Belgische regeringsleiders bij aanwezig zijn. Rond half twee werden de kisten van de overledenen één voor één de Soeverein Arena, waar de dienst werd gehouden, uitgedragen.

Redactie digitale media
Lommel. Foto EPA
Lommel. Foto EPA

Getuigenissen van familieleden werden afgewisseld door muziek en een dansstuk. Voor het podium in de Soeverein Arena in Lommel staan lijkkisten van de slachtoffers.

„De sneeuw in ons hart laat nog geen lente toe”, zei burgemeester Peter Vanvelthoven van Lommel. Hij sprak over de loodzware periode en over de onmenselijke uren na het ongeluk van vrees en hoop over het lot van de kinderen. De burgemeester sprak zijn bewondering uit voor de ouders, die ondanks hun onmetelijke verdriet het konden opbrengen om de hulpverleners te bedanken. „Op dat moment lieten zij zien waarom wij mensen zijn.”

Familieleden van de overleden slachtoffers haalden herinneringen op over dromen van hun overleden geliefden.

De dienst begon met het binnendragen van 15 lijkkisten, voor 14 kinderen en hun leerkracht, door militairen. Eén kind wordt op verzoek van de ouders in eigen kring herdacht en begraven. De administratief medewerkster die met de skireis meeging en ook omkwam, is dinsdag al begraven. Op het podium staan wel hun foto’s.

Na het binnendragen van de kisten, dat enige tijd in beslag nam, kwamen de prominenten en hoogwaardigheidsbekleders, onder wie kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima en premier Mark Rutte binnen. Zij betuigden de overledenen en hun nabestaanden hun respect voordat ze plaats namen. De Belgische koning Albert II en koningin Paola schudden alle familieleden van de overledenen de hand. Koningin Paola was geroerd.

Daarna nam presentator Bart Peeters het woord. „Het hele land is triest. Het hele land leeft mee, ook in buurland Nederland, dat ook zwaar getroffen is.” Hij verwees naar een kunstwerk van de kinderen, dat zij tijdens hun skireis maakten. Samen sterk heet het. „Dat waren zij.”

Door het busongeluk in een tunnel kwamen in totaal 22 kinderen en zes volwassenen om het leven. 24 kinderen raakten gewond. Onder de overleden slachtoffers zijn zes Nederlandse kinderen.

Donderdag is er een herdenkingsdienst in Leuven voor de zeven kinderen van een basisschool uit Heverlee, die eveneens stierven. De omgekomen leerkracht en de begeleidster worden in eigen kring begraven, evenals de twee chauffeurs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer