Wie? Brigadier Bertus de Groot (50), sinds 1979 bij politie, meest op Veluwe.
Waar? Wijkagent sinds 2009 in Elspeet, Vierhouten, Hulshorst en deel Nunspeet.
Wat typeert uw werk? „Een groot deel van mijn werk bestaat uit het onderhouden van contacten met jongeren. Oud en nieuw is hier een groot item. Carbid schieten. Ik maak afspraken met jongeren, in overleg met de gemeente. De jeugd moet omwonenden informeren, er mogen geen complete schuurinventarissen op een vuur worden gegooid. Jong en oud zullen rekening met elkaar moeten houden. Willen ouderen contact houden met jongeren dan zullen ze zich in hun leefwereld moeten verdiepen. Stel je op de hoogte van hun communicatiemiddelen, zoals Twitter en Facebook. Ik was aangenaam verrast dat op een door de SGP georganiseerde bijeenkomst over jeugdbeleid alle kerken waren vertegenwoordigd.”
Verschil in dorpskernen? „In Elspeet heerst sterk de gedachte: Bertus is onze politieman. Het spreekuur, eens per twee weken, zit altijd vol. Mensen komen ook met kwesties die de politie niet direct aangaan: iemand is zijn rijbewijs kwijt, een ander wil iets doen aan een verkeerssituatie. In Hulshorst is minder animo voor mijn spreekuur. Daar schakelen mensen me alleen in als ze me echt nodig hebben.”
Wat typeert werk in de biblebelt? „Ik houd rekening met de cultuur in Elspeet. Op zondag bezoek ik daar geen getuige in verband met een verkeersongeval. Vertrouwen is het sleutelwoord. Ik heb contacten met predikanten, leg uit wat mijn positie is. In Elspeet bestaat een zekere sociale controle en er is betrokkenheid op elkaar. Er wordt op je gelet. Dat biedt voordelen. Als ik via Twitter vraag wie een verdachte auto heeft gezien, krijg ik altijd wel een reactie, vooral van jongeren. Schaduwkant is dat de inwoners soms een gesloten front vormen. Als er iets binnen de dorpsgemeenschap speelt, zeker als het iemand betreft die goed in de markt ligt, heerst nogal eens de gedachte: de politie zoekt het zelf maar uit. Zoals overal komt er ook in Elspeet huiselijk geweld voor. Voor een slachtoffer kan het in zo’n gemeenschap moeilijk zijn zich daaraan te onttrekken. Dan speelt een vraag als: Kom ik alleen te staan? Wel merk ik onder met name jongeren groeiende openheid.”
Mooi aan dit werk? „Ik werk met plezier in Elspeet. Eerste prioriteit is boeven vangen. Wie verkeerd handelt, is aan de beurt. Mooi vond ik dat een autobrand in Elspeet werd opgelost, ook dankzij tips vanuit de lokale bevolking. Het betrof een uit de hand gelopen grap, gepleegd onder invloed van drank. Gelukkig keerden de twee jeugdige daders tot zichzelf in en pakten ze een studie op.”
Dieptepunt? „Onlangs was ik als eerste agent ter plaatse bij een ongeval waarbij een oudere vrouw omkwam toen ze in Nunspeet door een trein werd aangereden. Ik denk ook aan een jongetje in Elspeet dat ernstig gewond raakte toen hij van een hooizolder viel. Wonderwel is hij er bovenop gekrabbeld.”
Dit is deel 5 in een serie over politiewerk.