Aankomend staatssecretaris van Financiën Tjebbe van Oostenbruggen weet niet of hij zelf geld terugkrijgt als gevolg van uitspraken van de Hoge Raad over de belasting op vermogensrendement (box 3). Dat zei de NSC’er, die in zijn nieuwe functie belast wordt met de uitvoering van een compensatieregeling, in een hoorzitting in de Tweede Kamer.
Beleggers en spaarders betaalden jarenlang belasting over een verondersteld rendement. Een groep vermogenden stapte naar de rechter na een reeks magere jaren waarin zij dat rendement helemaal niet haalden, en kreeg tot aan de Hoge Raad gelijk. De komende jaren worden naar verwachting vele miljarden euro’s aan compensatie betaald.
D66-Kamerlid Hans Vijlbrief vroeg Van Oostenbruggen, van wie bekend is dat hij als succesvol ondernemer miljoenen heeft vergaard, of hij zelf ook geld tegoed heeft en hoe hij daar in zijn nieuwe rol mee zou omgaan. „Niet om te pesten”, verzekerde Vijlbrief, die erkende als oud-staatssecretaris op deze post voor hetzelfde dilemma te hebben gestaan.
Van Oostenbruggen zei niet te weten of hij zelf tot de doelgroep behoort. „Dat zou ik even moeten navragen aan mijn accountant.” Wel zei hij dat hij „niet zo heel veel” vermogen in box 3 heeft. Zijn geld zit „grotendeels in box 2”, waarin bijvoorbeeld het aandelenbelang in een eigen onderneming of familiebedrijf wordt belast.
De beoogde staatssecretaris kreeg de nodige vragen over zijn beleggingen. Zijn voorganger Folkert Idsinga stapte op omdat de Kamer aandrong op meer openheid over zijn aandelenportefeuille. Van Oostenbruggen verzekerde dat hij „100 procent transparantie” heeft betracht tegen premier Dick Schoof en de landsadvocaat, die nu moeten bepalen wat relevant is om aan de Kamer te melden.
Zijn zakelijke belangen staan al langer op afstand, benadrukte Van Oostenbruggen, omdat die ook in zijn rol als Tweede Kamerlid al „tot vraagtekens konden leiden”. En in overleg met de landsadvocaat is nagelopen wat er nog meer gemeld moet worden. „Die regels zijn glashelder en je moet vooral niet proberen daar als bewindspersoon een loopje mee te nemen.”
Het kabinet kijkt nog of de regels voor transparantie over zakelijke belangen aanscherping behoeven. Mocht dat tot „zwaardere transparantievereisten” leiden, dan zal Van Oostenbruggen daar ook aan voldoen, beloofde hij.