Kerk & religie
„Christenen in Pakistan lijden”

HONGKONG – Pakistaanse christelijke vluchtelingen in het Chinese Hongkong luiden de noodklok over de situatie van geloofsgenoten in hun land. In een brief roepen ze de internationale gemeenschap op tot actie.

Kerkredactie
Pakistaanse christenen bijeen in Peshawar. Foto EPA
Pakistaanse christenen bijeen in Peshawar. Foto EPA

De brief is half oktober geschreven namens 35 Pakistaanse christenen in Hongkong en woensdag verstuurd door de Aziatische mensenrechtenorganisatie AHRC.

De briefschrijvers vragen aandacht voor de situatie van christenen in Pakistan „die lijden onder alle soorten van discriminatie. We strijden voor gelijke rechten, godsdienstvrijheid, zetels in het parlement, werkgelegenheid, toelating tot medische opleidingen en deelname aan sportactiviteiten. Onze persoonlijke en kerkelijke eigendommen hebben we af moeten staan.”

Als christenen in Pakistan hun stem verheffen, leggen moslims hun het zwijgen op door doodsbedreigingen en valse beschuldigingen, schrijven de vluchtelingen. „Onze priester is neergeschoten, onze jongeren leven in grote angst in hun eigen land, onze kinderen worden ontvoerd voor kinderseks en onze vrouwen zijn bang om naar buiten te gaan vanwege de angst voor groepsverkrachting, ontvoering en een gedwongen bekering tot de islam door moslims.”

Duizenden jonge christenen ontvluchten Pakistan uit angst om door hun islamitische buren en vrienden vals beschuldigd te worden van godslastering. Ze ontvangen dreigbrieven van moslims met de tekst ”Bekeer je tot de islam of sterf”, aldus de briefschrijvers.

Pakistaanse christenen die zijn gevlucht naar Hongkong vrezen teruggestuurd te worden naar hun land. „De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties luistert niet naar ons. Een van ons woonde al zeven jaar in Hongkong, maar is uiteindelijk het land uitgezet door de immigratiedienst. De organisatie heeft niets voor hem gedaan.”

De christenen roepen de internationale gemeenschap, kerken en christelijke organisaties ertoe op om bij de VN-vluchtelingenorganisatie aan te dringen op het voorkomen van hun uitzetting en hen te beschermen.

De petitie waarin de vrijlating wordt geëist van de Pakistaanse christen Asia Bibi, die in 2010 werd veroordeeld wegens godslastering, heeft al meer dan 580.000 handtekeningen opgeleverd in honderd landen. Dat heeft het Vaticaanse persagentschap Fides woensdag gemeld.

De petitie werd een jaar geleden gelanceerd door de Amerikaanse organisatie Voice of Martyrs, die niet alleen gerechtigheid eist voor Asia Bibi maar ook een betere bescherming wil voor de religieuze minderheden in Pakistan. Voice of Martyrs wil uiteindelijk 1 miljoen handtekeningen inzamelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer