Groen & duurzaamheid

Natuurgebied in Luxemburg ziet eruit als lappendeken

„Geluidloos scheert de roofvogel over de heuvelkam, op zoek naar een prooi.” Zo zou een verzonnen verhaal kunnen beginnen. Maar in het vakantiegebied rond het Luxemburgse Walsdorf is het echt waar. Daar zijn heuvels en haviken genoeg.

en
30 January 2012 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 18:58
De zogeheten Koningseik is een beroemde boom in het Kammerwald, vlak over de Duitse grens bij Vianden. Foto RD
De zogeheten Koningseik is een beroemde boom in het Kammerwald, vlak over de Duitse grens bij Vianden. Foto RD

Elke vakantie begint met het verkennen van de omgeving. Een wandelingetje dus van het vakantiepark van Beter-uit naar het dorp Walsdorf. Veel meer dan een kilometer is het niet, dus dat doe je even tussendoor.

Wie goed op de kaart let, ziet ook hoogtelijnen. En daaruit valt op te maken dat het dorp Walsdorf ongeveer 110 meter hoger ligt dan het vakantiepark. Het is een klimtocht. Dat verklaart de grote slinger in de weg. Recht tegen de heuvel op zou te steil zijn voor het normale verkeer.

Halverwege de route staat een picknickhut. Auto’s rijden nauwelijks op deze binnenweg. Als fietser of als wandelaar heb je het asfalt voor jezelf.

De begroeiing is divers, zowel loofbomen als naaldbomen. Hier weer een stukje met bladeren, verderop weer een perceel met sparren.

De naaldbomen staan dicht op elkaar en vormen zo samen het donkere productiebos. Ook op de steile hellingen groeien de lange rechte stammen, wat zowel het planten als het rooien er niet makkelijker op maakt.

Vogels zitten vooral in het loofbos. In de omgeving van Walsdorf komen ook enkele zeldzame soorten voor. Zo heeft op het vakantiepark de waterspreeuw langs de beek genesteld. Verder broedt de zwarte ooievaar tegenwoordig graag in Naturpark Our. Maar die laat zich zo goed als nooit zien, zegt Christian Kayser, directeur van het natuurgebied.

Het bos huisvest ook roodwild, zoals reeën en herten. Maar dat geeft zich overdag weinig bloot, verzekert Kayser. „Die zie je voornamelijk ’s ochtends om halfzeven.”

Stroompjes

Het vakantiepark ligt in het dal tussen het gehucht Fouhren en de buurtschap Walsdorf. De Tandelerbaach is de naam van het stroompje dat door het campingterrein loopt. Ver zal het water in het hoogseizoen niet stijgen, zeker niet als het een droge tijd is. Maar voor het gebied als geheel zijn deze honderden stroompjes onmisbaar. Ze vormen de haarvaten voor de natuur.

Water zoekt overal het laagste punt op. Nu eens gaan de beekjes door een donker productiebos, dan vervolgen ze hun weg door weilanden, waar de koeien er hun voordeel mee doen.

Niet dat er trouwens nog veel koeien in het gebied zijn. In Fouhren zijn nog maar twee of drie grote boeren overgebleven. Vlak langs het vakantiepark is trouwens wel een weiland, aan de bovenzijde. Af en toe laat het vee zich vanachter het struikgewas horen.

De meeste weiden zijn in gebruik als akkers. Het gewas is vrijwel steevast graan. Luchtfoto’s geven het beeld van een perfecte lappendeken. Stukjes bos afgewisseld met korenvelden, stuwmeren en hier en daar woningbouw.

Verkeer is er weinig op de verbindingswegen tussen de dorpen en stadjes. Vooral op de binnenwegen –zoals tussen Fouhren en Walsdorf– is het rustig. De schaduwzijde is dat dit een deel van Europa is dat met ernstige ontvolking kampt.

Speldenknop

Op de kaart van Naturpark Our is Walsdorf maar een speldenknop. Dit beschermde gebied beslaat ruim 300 vierkante kilometer van het noorden van Luxemburg tot halverwege het groothertogdom.

Naturpark Our is op zijn beurt maar weer een puzzelstukje in een veel groter natuurgebied dat al in de Belgische Ardennen begint en doorloopt tot ver in de Duitse Eifel.

Beter-uit werft zijn gasten graag door te wijzen op de „ongerepte natuur” van Luxemburg. Op een camping komt een maximale mix van gasten. Er zijn mensen die niet om natuur geven of het park niet af komen. Maar voor mountainbikers en wandelaars is Walsdorf een uitgerekende plek.

Fietsers hebben hier alle ruimte om te klimmen en af te dalen. Omdat het natuurpark zich over vele kilometers uitstrekt, valt er elke dag een nieuw gebied te verkennen.

Voor wandelaars zijn er in de directe omgeving van de camping drie routes. Maar alle dorpen in de omgeving sluiten aan op andere uitgezette routes. Een autorit van hooguit 6 kilometer biedt dan weer allerlei nieuwe mogelijkheden. Zinvol is trouwens ook dat de wandelkaart niet alleen de lengtes aangeeft, maar ook de hoogteverschillen op de route.

Vooral rond het stadje Vianden (1600 inwoners, maar door het kasteel en de middeleeuwse bebouwing bijzonder pittoresk) liggen veel wandelroutes. Sommige slingeren over de Luxemburgs-Duitse grens. Daar treft de wandelaar op 532 meter hoogte de ”Königseiche” van 450 jaar oud. Altijd goed voor een tussenstop om te mijmeren over hoe de wereld er in 1562 uitzag, toen deze boom nog maar een jonge loot was.

Dit is het derde deel over natuur rond bekende vakantieparken in het buitenland.



Vakantiepark Walsdorf

Vakantiepark Walsdorf biedt jaarlijks onderdak of een staanplaats aan honderden Nederlanders en enkele Vlamingen. Het publiek is hoofdzakelijk christelijk. Vandaar ook de wekelijkse kerk- en zangdienst voor de gasten.

De parkwinkel verkoopt een wandelkaart van de omgeving. Die meldt niet alleen de gegevens over de routes (zoals lengte en hoogteverschillen), maar ook wat er te beleven valt. Fouhren biedt keus uit tal van streekproducten en in Stolzembourg verwelkomt het Kopermijnmuseum bezoekers.

Hoewel alle routes van de wandelkaart door het Naturpark Our lopen, biedt de kaart geen enkele aanwijzing op dit vlak.

www.vakantieparken.beter-uit.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer