WASHINGTON (ANP) – De tijd begint te dringen in het Amerikaanse schuldendebat. Democraten en Republikeinen hebben nog een week om een compromis te vinden over de verhoging van het schuldenplafond. Lukt dat niet, dan heeft de Amerikaanse overheid geen geld meer om alle rekeningen te betalen en komt een nieuwe recessie akelig dichtbij.
President Barack Obama waarschuwt daarom al weken voor de grote economische gevolgen als de geldkraan van de overheid moet worden dichtgedraaid. In de nacht van maandag op dinsdag deed hij dat opnieuw. Niet alleen de ambtenarensalarissen en sociale uitkeringen kunnen zonder verhoging van het schuldenplafond niet meer worden betaald, zei hij in een rechtstreekse televisietoespraak. Voor het eerst in de geschiedenis dreigt ook een lagere waardering voor de kredietwaardigheid van de VS.
Dat raakt alle Amerikanen, stelde Obama. Geld lenen wordt duurder, de rente op ieders creditcard gaat omhoog en hypotheken worden moeilijker te financieren. Uiteindelijk lijkt een nieuwe recessie zonder akkoord onvermijdelijk.
De gevolgen van de ruzie blijven dan ook niet beperkt tot de VS. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde deze week nogmaals dat de hele wereld de effecten zal ondervinden als het vertrouwen in de VS wordt geschaad. Amerikaanse staatsleningen gelden nu nog als de meest veilige belegging, maar dat is in het geval van wanbetaling moeilijk vol te houden.
De belangen die op het spel staan, zijn enorm en het is daarom nauwelijks voor te stellen dat Republikeinen en Democraten geen compromis bereiken. Beide partijen hebben bezworen dat ze niet zullen toelaten dat de VS in gebreke blijft. Ondertussen staan ze echter nog altijd lijnrecht tegenover elkaar, met de hakken diep in het zand.
Beleggers rekenen er nog altijd op dat er een compromis uit de bus komt. Beurskoersen in de Verenigde Staten en Europa gingen afgelopen dagen wel achteruit, net als de waarde van de dollar, maar van paniek was geen sprake. Met het naderen van de uiterste datum kan het echter snel gedaan zijn met de relatieve rust.
Een breuk in het vertrouwen in Amerikaanse obligaties raakt uiteindelijk namelijk alle landen die onderdeel zijn van het internationale financiële systeem, waarschuwde de hoofdeconoom van Deutsche Bank, Thomas Mayer, in de Amerikaanse krant The Washington Post. „Je moet Noord-Koreaan zijn om er niets van te merken.”