Economie
Staat tegen verhoor kopstukken Fortis-zaak

AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse Staat blijft zich verzetten tegen een verhoor van enkele politieke en ambtelijke kopstukken over de nationalisatie van de Nederlandse delen van Fortis. Tijdens een zitting van de rechtbank in Amsterdam, waar woensdag gesproken zou worden over de planning van de verhoren, vroeg de advocaat van de Staat om uitstel.

Volgens de Staat is de procedure die is aangespannen door gedupeerde Fortis-beleggers verenigd in de stichting FortisEffect, al ver genoeg gevorderd. Een voorlopig verhoor zou daarom nu niet nodig zijn. De rechter-commissaris die de zitting voorzat, gaat het uitstelverzoek voorleggen aan de rechtbank.

De argumentenwisseling tussen de Staat en andere gedaagde partijen aan de ene kant en FortisEffect aan de andere kant, was voor een groot deel een herhaling van zetten. Het verhoor zou geen nieuwe informatie kunnen opleveren en de gedupeerde beleggers zouden bezig zijn met een „fishing expedition”. FortisEffect-advocaat Adriaan de Gier stelde dat hij slechts alle feiten boven tafel wil krijgen.

De advocaat van de Belgische Staat voegde nog toe dat de Tweede Kamer van plan is het parlementair onderzoek naar de overheidsreactie op de kredietcrisis op te waarderen tot een parlementaire enquete. In dat geval zouden de meeste getuigen die FortisEffect wil horen in Den Haag onder ede worden gehoord. Daarbij zou dan ongetwijfeld ook de nationalisatie van Fortis aan de orde komen.

De Nederlandse delen van Fortis werden op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 gekocht door de overheid. Na de transactie kelderde de koers van het aandeel. Beleggers leden aanzienlijke schade.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer