Economie
Wall Street sluit met forse winst, chipbedrijven blinken uit

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag fors hoger gesloten, een dag nadat de Amerikaanse centrale bank voor het eerst sinds 2020 de rente had verlaagd. De Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 stegen daarbij naar recordstanden. Vooral chipfondsen zoals Nvidia en Advanced Micro Devices (AMD) deden het goed omdat lagere leenkosten als positief worden gezien voor snelgroeiende chip- en techbedrijven.

ANP

De Dow eindigde 1,3 procent hoger op 42.025,19 punten en de S&P 500 klom 1,7 procent tot 5713,64 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 2,5 procent vooruit tot 18.013,98 punten.

Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld, steeg 4 procent. AMD klom 5,7 procent en Broadcom won 3,6 procent. Amazon, Microsoft, Google-eigenaar Alphabet, Apple en Facebook-moederbedrijf Meta Platforms tekenden plussen tot 3,9 procent op. Tesla werd ruim 7 procent duurder.

De Federal Reserve verlaagde de rente met een half procentpunt. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat de lagere rente de economische groei van de Verenigde Staten zal helpen en verwacht dat de leenkosten verder zullen dalen.

Mobileye Global maakte een koerssprong van 15 procent. Chipconcern Intel (plus 1,8 procent) heeft gezegd niet van plan te zijn om zijn meerderheidsbelang in Mobileye, dat actief is met technologie voor zelfrijdende auto’s, te verkopen. Eerder waren er berichten dat Intel juist van plan was om een deel van dat belang te verkopen.

Trump Media & Technology daalde bijna 6 procent. Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump zakte woensdag al tot het laagste niveau sinds het beursdebuut in maart dit jaar. Donderdag loopt de periode af waarin insiders bij het bedrijf, zoals Trump, hun aandelen niet mogen verkopen. Afgelopen vrijdag steeg het aandeel nog flink nadat de Republikeinse presidentskandidaat zei dat hij „absoluut niet van plan was om” zijn belang te verkopen. Sindsdien is de koers echter gestaag gedaald.

De euro was 1,1163 dollar waard, tegen 1,1146 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa. Amerikaanse olie klom 1,6 procent in prijs tot 72,05 dollar per vat. Een vat Brentolie werd ook 1,6 procent duurder, op 74,79 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer