Economie
Gesprekken EU en China over importheffingen ‘constructief’

De gesprekken tussen de Europese Unie en de Chinese minister van Handel over de hoge invoerheffingen voor Chinese elektrische auto’s zijn „constructief” verlopen. Dat zei Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis na een ontmoeting met minister Wang Wentao in Brussel. Volgens Dombrovskis is afgesproken dat die gesprekken „intensiever” worden om zo een oplossing te vinden voor het conflict.

ANP

Brussel beschuldigt China ervan autobouwers staatssteun te geven waardoor de Europese markt wordt overspoeld met goedkope auto’s. Daardoor worden Europese autobouwers benadeeld, aldus de EU. De extra importheffingen voor elektrische auto’s van Chinese makelij komen bovenop bestaande invoertarieven voor de voertuigen. Als China niet bereid is overheidssubsidies te verlagen, worden de extra importheffingen voor vijf jaar van kracht.

China heeft al gezegd onderzoek te doen naar het dumpen van varkensvlees uit Europa op de Chinese markt, wat kan betekenen dat er heffingen komen op varkensvlees uit de EU. Ook wordt het dumpen van Europese zuivelproducten op de Chinese markt onderzocht.

De Spaanse premier verklaarde vorige week nog dat er een compromis moet komen, want anders dreigt volgens hem een handelsoorlog tussen de EU en China. Ook in Duitsland is er weerstand tegen de heffingen. Zo is de Duitse auto-industrie bezorgd over tegenmaatregelen van China rond Europese auto’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer