DURHAM – De kerk moet waken voor politieke correctheid en zich uitspreken voor gerechtigheid voor de armen en de schepping. Met die boodschap heeft dr. N. T. (Tom) Wright dinsdagavond afscheid genomen als anglicaans bisschop van Durham.
De anglicaanse bisschop gaat vanaf 31 augustus aan de slag als hoogleraar Nieuwe Testament en vroege christendom aan de universiteit van St Andrews in Schotland.
In zijn afscheidspreek bestreed Wright de gedachte dat alleen wie de opstanding van Jezus ontkent zich kan bezighouden met sociale gerechtigheid, of dat de nadruk op het eeuwige heil van mensen betekent dat je deze wereld als irrelevant beschouwt. De opstanding van Jezus is volgens Wright de basis voor „een perspectief op een bevrijde wereld, doortrokken van Gods liefde en gerechtigheid; een perspectief dat alle andere menselijke visies op wijsheid, gerechtigheid, macht en waarheid op losse schroeven zet.”
Deze hoop is niet alleen iets voor de toekomst, maar ook voor het heden, benadrukte de bisschop in zijn afscheidspreek. „We worden geroepen tot een leven in hoop, op basis van iets wat al heeft plaatsgevonden. Er is iets gebeurd in de echte wereld waarop we kunnen voortbouwen in diezelfde echte wereld.”
Vóór zijn aanstelling als bisschop van Durham in 2003 was Wright ook al werkzaam als academisch theoloog. Hij is auteur van een groot aantal toonaangevende wetenschappelijke publicaties over het Nieuwe Testament en schreef daarnaast tal van populair-theologische boeken. Verschillende daarvan zijn vertaald in het Nederlands.
In zijn publicaties benadrukt Wright het historische karakter van het Nieuwe Testament. Zo verdedigt hij in zijn vuistdikke boek ”The Resurrection of the Son of God” uitgebreid de lichamelijke opstanding van Jezus. In zijn interpretatie van de brieven van Paulus sluit Wright zich aan bij de zogeheten nieuwe Paulusvisie, die onder meer stelt dat de rechtvaardiging geen vrijspraak van zonden is, maar de verklaring van God dat iemand bij Zijn volk hoort. Mede om die reden heeft Wright veel kritiek gehad vanuit behoudende evangelicale kringen in Engeland en Amerika.
Wright keert terug naar de universiteit omdat hij naast zijn werk als bisschop te weinig tijd heeft voor zijn academische onderzoek. Hij noemde eerder de overstap van de kerk naar de wetenschap „de moeilijkste beslissing in mijn leven.”
De bisschop wordt overigens niet door iedereen in Schotland met open armen ontvangen. Zo heeft de provoost van St Mary’s Cathedral in Glasgow, een alumnus van de Universiteit van St Andrews, aangekondigd zijn financiële steun aan zijn alma mater in te trekken omdat Wright zich in het verleden uitgesproken heeft tegen homoseksuele bisschoppen. De priester van de Angelicaanse Kerk van Schotland, die zelf openlijk homoseksueel is, roept andere alumni op hetzelfde te doen.