Buitenland
Deskundigen: Vrees voor grootste olieramp ooit

Deskundigen vrezen dat de olievervuiling in de Golf van Mexico kan uitlopen op de grootste olieramp ooit. Mogelijk duurt het nog weken voordat de lekkende oliebron gedicht is. Dat melden Amerikaanse media.

Buitenlandredactie
30 April 2010 23:53Gewijzigd op 14 November 2020 10:28
NEW YORK - Vogels vliegen over het met olie vervuilde water van de Golf van Mexico. Foto EPA
NEW YORK - Vogels vliegen over het met olie vervuilde water van de Golf van Mexico. Foto EPA

De Amerikaanse regering en de Amerikaanse staat Louisiana hebben er ondertussen bij het olieconcern BP op aangedrongen meer te doen tegen de olievervuiling in de Golf van Mexico. De smurrie vormt inmiddels een bedreiging voor de kusten van vier staten, waaronder Florida.

Washington wil dat BP zich tot het uiterste inspant om een grotere olieramp te voorkomen. Minister Janet Napolitano van Binnenlandse Veiligheid eiste vrijdag „een zo krachtig mogelijke” reactie. Zij was in Louisiana om de gevolgen van de olievervuiling in ogenschouw te nemen.

Het Britse olieconcern BP heeft vrijdag bij monde van een woordvoerster al toegezegd de „volle verantwoordelijkheid” voor de olievervuiling in de Golf van Mexico bij de Amerikaanse zuidkust te nemen. BP zal betalen bij „legitieme schadeclaims.” Het bedrijf is ook bereid op te draaien voor de schoonmaakkosten.

De Amerikaanse president Barack Obama had al met de beschuldigende vinger naar BP gewezen. Hij eiste dat de oliegigant zijn verantwoordelijkheid zou nemen na de explosie vorige week van een door BP gehuurd oliewinningsplatform. Door de ontploffing begon de vervuiling. Naar schatting stroomt elke dag 800.000 liter olie in zee uit een lekkende bron.

Er is al een aantal rechtszaken aangespannen tegen BP. Volgens de Amerikaanse olievervuilingswet zijn eigenaren of gebruikers van olie-installaties verplicht tot het betalen van schadevergoedingen. Die wet werd aangenomen na de olieramp met het tankschip Exxon Valdez in 1989 in Alaska.

Zolang de oorzaak van de ramp in de Golf van Mexico niet is opgehelderd, geeft Obama geen toestemming voor nieuwe olieboringen uit de kust. Het zoeken naar olie in zee is al lang een heet hangijzer in de Amerikaanse politiek. De olie-industrie zegt dat de exploitatie uit de kust veilig is en de afhankelijkheid van buitenlandse olie kan verminderen. Milieuorganisaties waarschuwen voor schade aan de natuur.

Obama gaf eerder aan toegeeflijker te willen zijn tegenover nieuwe olieboringen in zee. Hij hoopt op die manier toestemming te krijgen van de Republikeinse oppositie voor nieuwe energiewetgeving.

Een aantal senatoren gaf donderdag een verklaring uit waarin zij stellen dat de olie-industrie een „gevaarlijke mythe” heeft gecreëerd door te stellen dat boren uit de kust veilig is.

De eerste olie uit de lekkende bron in de Golf van Mexico heeft vrijdag de monding van de rivier de Mississippi in de staat Louisiana bereikt. De gouverneur van Louisiana heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de ecosystemen langs de kust.

De olie bedreigt honderden diersoorten langs de kust. Met opblaasbare versperringen is een bufferzone aangelegd op kwetsbare punten in de monding van de Mississippi. Zo’n 34.000 vogels lopen het gevaar door de olie te bezwijken. Otters in de delta lopen het risico door olie bevuilde karkassen te eten. Oestervissers doen ondertussen hun uiterste best zo veel mogelijk vangst boven water te halen en daarmee hun inkomsten veilig te stellen.

President Obama heeft toegezegd alles in het werk te stellen om een milieuramp te voorkomen. Hij heeft zijn ministers van Binnenlandse Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Milieubescherming naar het gebied gestuurd om de aanpak van de potentiële milieuramp te coördineren. De regeringsfunctionarissen zullen onder meer boven het vervuilde gebied in zee vliegen om de opruimwerkzaamheden te inspecteren.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer