Met 35 Nederlanders in het door een aardbeving getroffen Chili is nog geen contact gelegd.
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd. Vooralsnog zijn er volgens hem geen concrete aanwijzingen dat Nederlanders gewond zijn geraakt of zijn omgekomen bij de aardbeving. Dat met de 35 nog geen contact is gelegd, komt vermoedelijk deels door problemen met de communicatiemiddelen.
Al dagen onzekerheid over bekenden
WOERDEN - Het zijn spannende tijden voor de predikant van de hervormde gemeente in Woerden, ds. G. C. Vreugdenhil, en zijn vrouw. Al dagen proberen ze contact te krijgen met bekenden in Chili.
Er is duidelijk onrust in haar stem. „We hebben nog geen nieuws over de mensen in Chiguayante”, geeft mw. Vreugdenhil aan. Ze is samen met haar man vooral op zoek naar nieuws over gemeenteleden en leden van het seminarie in de plaats waar ze zesenhalf jaar voor de GZB werkten. „We maken ons echt zorgen over hen. Vooral omdat we weten dat het gebouw van het seminarie oud was. Het zou ons niets verbazen als het door de aardbeving is ingestort.”
Sinds zaterdagmorgen bellen ze regelmatig de telefoonnummers die ze hebben. Maar het enige dat ze te horen krijgen, is een pieptoon. Via diverse andere kanalen, zoals Facebook, proberen de predikant en zijn vrouw nu in contact te komen met bekenden. Dat is echter alleen gelukt met mensen in Santiago, zo’n 500 kilometer van het zwaarst getroffen gebied. „Daar hebben we de laatste twee jaar van ons verblijf in Chili gewoond. De mensen die daar woonden, waren ongedeerd. En de schade is beperkt.”
Verschillende keren per dag spitten ze nu Chileense kranten door om meer over het gebied dat het hevigst is getroffen, te lezen. Ook kijken ze regelmatig naar de lokale televisiezenders. „Het is zo bizar om te zien dat plaatsen die je goed kent, in één ogenblik van de aardbodem zijn verdwenen. Eén keer heb ik iets over onze oude woonplaats gehoord, dat daar weinig slachtoffers zijn, maar dat het er nog erg onveilig is. Zo wordt er veel geroofd.”