Muziek
Zonder papier het podium op

IJle stemmen, verstilling, klankexplosies: al 25 jaar verzorgt het Roder Jongenskoor op Engelse leest geschoeide koorzang in eigen land. Vanavond start de jubileum­viering met een concert in de Groninger Der Aakerk. „We hebben tien, elf verschillende programma’s onder handen. De boys schakelen snel.”

tekst Evert van Dijkhuizen
Het Roder Jongenskoor verzorgt al 25 jaar op Engelse leest geschoeide koorzang in eigen land. Sinds maart 2006 is Rintje te Wies de dirigent. beeld Roder Jongenskoor
Het Roder Jongenskoor verzorgt al 25 jaar op Engelse leest geschoeide koorzang in eigen land. Sinds maart 2006 is Rintje te Wies de dirigent. beeld Roder Jongenskoor
Bouwe Dijkstra stond een kwarteeuw ge­leden aan de wieg van het Roder Jongenskoor. In maart 2006 droeg hij het dirigeerstokje over aan Rintje te Wies, na een overgangsfase waarin Te Wies een opleidingsplan voor de jongens schreef. „En ik zong mee als bariton. Zo leerde ik het koor met z’n specifieke manier van zingen van binnenuit kennen.”

Een jongenskoor dirigeren is iets heel aparts, verzekert Te Wies. „Jongens van vijf, zes jaar zingen van nature niet mooi. Ze moeten veel leren: een goede ademhaling, concentratie. En de vertaalslag naar het Engels en het Latijn is lastig; kinderen hebben nog geen woordbegrip.”

Te Wies houdt ervan met verschillende programma’s tegelijk bezig te zijn. „Elke muziekstijl vraagt zijn eigen klank. Soms moet-ie kloek en stevig zijn, soms juist slank en doorzichtig. De boys schakelen snel. Ik repeteer veel met hen apart, zonder de volwassenen erbij.”

Het studietempo ligt hoog. „Kinderen leren gemakkelijk grote stukken uit het hoofd. Daarnaast moeten de jongens thuis studeren. Dat is nodig, want er gaat geen papieren noot mee het podium op.”

Het Roder Jongenskoor bestaat op dit moment uit zestien jongenssopranen en twee alten, vier tenoren en drie bassen, allen volwassenen. Te Wies: „Negentig procent van de volwassen zangers is als jongens­sopraan begonnen.” Is er iets veranderd aan het koor sinds hij ervoor staat? „De klank is slanker geworden en het repertoire veelzijdiger. Sensibel en flexibel, dat is toch wel mijn stempel.”

Lastig blijft het om nieuwe boys te vinden. „Zingen, en dan ook nog met een soort jurk aan, heeft geen status. Voetballen wel. Afgelopen jaar hadden we slechts drie nieuwe aanmeldingen. Dat is te weinig. Toch zijn de jongens die op het koor zingen trots. Binnen een jaar houden ze een spreekbeurt op school over hún koor.”

Het repertoire van het Roder Jongenskoor loopt van Bachs passionen via Engelse en Latijnse koorwerken naar eigentijdse componisten. Op het jubileumconcert vanavond zingt het koor twee cantates van Bach en twee van diens onbekende tijdgenoot Graup­ner. „De muziek van Graupner heeft 250 jaar op een zolder in Darmstadt ge­legen en is ontdekt door het Amsterdamse barokensemble De Swaen. De cantates gaan vanavond in première.”

Het officiële jubileumconcert is op 18 september in de Groninger Martinikerk. Te Wies: „Daarna hopen we in 2011 op koorreis naar Engeland te gaan. In de kathedralen van Cambridge en Oxford willen we evensongs verzorgen. Daar ligt de bakermat van de Engelse jongenskoren. Een goede plaats om inspiratie op te doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer