Economie
„Het recht struikelt in Rotterdam op de straten”

De winkeliers die een juridische strijd voeren tegen de zondagsopening in het koopcentrum Alexandrium hebben gewonnen én verloren. „Gelijk hebben is in Rotterdam blijkbaar geen gelijk krijgen.”

Redactie economie
De twaalf winkeliers hadden de rechter gevraagd de verordening te torpederen waarmee de gemeente het winkelgebied Alexandrium eind vorig jaar tot toeristisch gebied bestempelde om zo een vrije koopzondag mogelijk te maken.

Vrijdagmiddag velde de Rotterdamse voorzieningenrechter zijn oordeel. Hoewel het gemeentebestuur Alexandrium ten onrechte als toeristisch heeft bestempeld, mogen de winkels er toch alle zondagen openblijven. Want, zo formuleert de rechter: de belangen van „een groep van circa 200 winkeliers die wél groot voorstander is van de zondagopenstelling” wegen zwaarder dan het belang van het twaalftal bij zondagssluiting. Het tegenovergestelde zou volgens de rechter „disproportioneel” zijn, onder meer omdat de winkeliers al kosten hebben gemaakt om „extra medewerkers” aan te trekken” en „het publiek te attenderen” op de zondagsopening.

De twaalf winkeliers kunnen de gemeente waarschijnlijk wel aansprakelijk stellen voor de schade die zij lijden door de vrije koopzondag.

Ondernemer Jan Linker, eigenaar van twee slaapspeciaalzaken in Alexandrium en tevens een van de eisers, is teleurgesteld over de uitspraak. „Dit is onnavolgbaar. We hebben gelijk, maar er verandert niets. Gelijk hebben is in Rotterdam blijkbaar geen gelijk krijgen.”

CNV Dienstenbond, dat zich recent als procespartij aansloot bij de klagende winkeliers, stelt dat het „niet gekker” moet worden. Bondsbestuurder Fedde Monsma: „De rechter stelt dat de gemeente de wet overtreedt en dat de verordening onverbindend is. Letterlijk over en sluiten, zou je zeggen. Maar nee, omdat andere ondernemers een belang hebben mogen de winkels openblijven. Oftewel, als er maar genoeg mensen door rood licht lopen, mag het.”

Ook RMU-voorman Peter Schalk spreekt van een „onbegrijpelijk” vonnis. „Het recht struikelt op de straten.”

De advocaat van de winkeliers, Thomas van Vugt, liet vrijdagmiddag weten in hoger beroep te zullen gaan wanneer de gemeente de onrechtmatige verordening niet op korte termijn vrijwillig intrekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer