Economie
Kort geding openstelling Alexandrium

Winkeliers in het Rotterdamse winkelgebied Alexandrium spannen een rechtszaak aan tegen het gemeentebestuur om de permanente openstelling van winkels op zondag terug te draaien.

Binnenlandredactie
ROTTERDAM - Winkelend publiek in woonboulevard Alexandrium in Rotterdam. Foto ANP
ROTTERDAM - Winkelend publiek in woonboulevard Alexandrium in Rotterdam. Foto ANP
Dat heeft ondernemer Jan Linker maandagmorgen tegenover deze krant bevestigd. Linker is eigenaar van twee slaapspeciaalzaken in Alexandrium. De winkeliers hebben vanmorgen overleg gevoerd over de rechtsgang. Zeker twaalf ondernemers hebben moeite met de permanente zondagsopenstelling, aldus Linker.

De gemeenteraad van Rotterdam heeft het winkelgebied Alexandrium in december vorig jaar aangewezen als toeristisch, waardoor de winkels er voortaan op alle zondagen in het jaar open mogen in plaats van op de twaalf koopzondagen die normaal gesproken zijn toegestaan.

De winkeliers vechten het besluit aan via een kort geding bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in Den Haag. Dat zal naar verwachting binnen enkele weken dienen. Ook tekenen zij vóór 15 januari officieel bezwaar aan tegen het koopzondagenbesluit bij de gemeente.

Advocaat Thomas van Vugt van advocatenkantoor Blenheim uit Amsterdam bereidt het proces bij het CBB voor. Van Vugt heeft eerder met succes de permanente zondagsopenstelling in Amsterdam aangevochten.

Linker noemt het „belachelijk” dat Alexandrium is aangewezen als toeristisch gebied om daarmee 52 koopzondagen per jaar mogelijk te maken. Bovendien laakt hij het feit dat het stadsbestuur de deelgemeente heeft gepasseerd.

De ondernemer uit Lisse, die zes jaar voorzitter was van de ondernemersvereniging Arena in Amsterdam, heeft principiële bezwaren tegen de openstelling op zondag. „En al zou ik geen principiële bezwaren hebben, dan nog zou ik sociale motieven hebben.”

Vastgoedbeheerder Corio dreigde vorige maand in deze krant zijn huurders in Alexandrium met een boete 500 euro voor iedere zondag dat ze hun deuren gesloten houden. Volgens Linker kan een verhuurder „een huurder echter nooit dwingen op zondag open te zijn.”

Op internet circuleert via e-mail een oproep om bij Corio protest aan te tekenen tegen de boete. „Daarmee treedt u in het persoonlijke geweten van deze ondernemers”, aldus een voorbeeldbrief. Niet bekend is wie er achter de actie zit. Linker: „Alle beetjes helpen.”

Klik hier voor de voorbeeldbrief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer