Buitenland
Onrust onder Indiase sikhs

De Indiase premier Manmoham Singh heeft maandag sikhs in de noordwestelijke deelstaat Punjab opgeroepen tot kalmte.

AP
CHANDIGARH – De Indiase premier Manmoham Singh heeft maandag sikhs in de noordwestelijke deelstaat Punjab opgeroepen tot kalmte. Foto EPA
CHANDIGARH – De Indiase premier Manmoham Singh heeft maandag sikhs in de noordwestelijke deelstaat Punjab opgeroepen tot kalmte. Foto EPA
Onlusten die zondagavond de stad Jalandhar in Punjab troffen, sloegen gisteren over naar ten minste vijf andere steden in Punjab, zoals Amritsar. De politie opende op twee plaatsen het vuur op woedende menigten. Daarbij vond een man de dood en raakten zeker vier mensen gewond.

In Jalandhar braken zondagavond ongeregeldheden uit na een aanval van radicale sikhs op twee goeroes in een tempel, een gurudwara, in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Een goeroe kwam daarbij om het leven en zeker vijftien andere tempel­bezoekers raakten gewond.

Bij de onlusten in Jalandhar gingen verscheidene voertuigen en een bank in vlammen op. Ook werden bussen met stenen bekogeld en spoorbanen en wegen geblokkeerd.

Jalandhar is een bolwerk van de Dera Sach Khand, de sekte waar de omgekomen geestelijke toe behoorde. De sekte bestaat voornamelijk uit onaanraakbaren. De onlusten in Wenen leken verband te houden met discriminatie van onaanraakbaren binnen de sikhgemeenschap.

De autoriteiten stelden maandag een uitgaansverbod voor Jalandhar in, dat in eerste instantie leek te werken. Ook werden honderden soldaten ingezet. Later braken er toch opnieuw ongeregeldheden uit.

Singh is de eerste Indiase premier die voortkomt uit de sikhgemeenschap. Hij zei „diep ontsteld” te zijn door het geweld. Van de Indiase bevolking van bijna 1,2 miljard maken sikhs nog geen 2 procent uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer