Kerk & religie
Engels compromis over vrouwelijke bisschop

In de Church of England is een compromis bereikt over de wijding van vrouwen tot bisschop. Parochies die tegen vrouwelijke bisschoppen zijn kunnen een beroep doen op een mannelijke zogenoemde ”vliegende bisschop”.

De Britse krant The Times maakte dinsdag melding van een „historisch akkoord.”

Op 7 juli vorig jaar stemde de Anglicaanse Kerk in Engeland na een urenlange zitting in met een omstreden voorstel om het ambt van bisschop voor vrouwen open te stellen. De generale synode van de Engelse Anglicaanse Kerk had drie jaar eerder in principe al voor het vrouwelijk bisschopsambt gestemd, maar de blokkade van vrouwelijke bisschoppen was officieel nog niet opgeheven.

Voorstanders zien de openstelling van het bisschopsambt voor vrouwen als een logisch gevolg op het openstellen van het priesterambt voor vrouwen. Daartoe besloot de generale synode in 1992. Bij de toelating van vrouwen tot het priesterambt verlieten indertijd meer dan 470 mannelijke geestelijken de Anglicaanse Kerk. Zij zochten aansluiting bij de Rooms-Katholieke Kerk.

Met de openstelling van het ambt van bisschop voor vrouwen dreigde een nieuw schisma in de Anglicaanse Kerk. Na jarenlange onderhandelingen om een schisma te vermijden is nu een compromis bereikt. Mannelijke en vrouwelijke bisschoppen zijn in principe gelijkwaardig, maar aan de bezwaren van tegenstanders van de wijding van vrouwen wordt tegemoetgekomen. Parochies die zich verzetten tegen vrouwelijke bisschoppen kunnen in de toekomst een beroep doen op een mannelijke, ’vliegende’ bisschop.

Het principeakkoord wordt in februari voorgelegd aan de synode van de Church of England. Verwacht wordt dat er tijdens deze kerkvergadering nog fel gediscussieerd zal worden over de details van het akkoord.

Het proces van legalisatie maakt het overigens niet waarschijnlijk dat er een voor 2014 vrouwelijke bisschop zal worden gewijd.

Tijdens een vergadering van bisschoppen in Market Bosworth in mei vorig jaar pleitte aartsbisschop dr. Rowan Williams, geestelijk leider van de wereldwijde Anglicaanse Kerk, nog voor het creëren van aparte bisdommen waar vrouwelijke bisschoppen niet welkom zouden zijn. „Weliswaar zal dat een verdere scheiding binnen de kerk teweegbrengen, maar het komt overeen met de beloften die begin jaren negentig aan de orthodoxe priesters zijn gedaan”, zei hij toen. Die suggestie van ’mannelijke’ bisdommen werd in juli 2008 door de generale synode in het Noord-Engelse York van de hand gewezen. Een nieuwe uittocht van conservatieve geestelijken dreigde.

Het Vaticaan heeft gewaarschuwd dat openstelling van het ambt van bisschop voor vrouwen de betrekkingen tussen anglicanen en rooms-katholieken kan schaden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer