Buitenland
Betogers verzamelen zich in Belgrado

In het centrum van Belgrado verzamelen zich dinsdagmiddag de eerste nationalistische Serven voor een protestactie tegen de arrestatie van de voormalige Bosnisch–Servische leider Radovan Karadzic later op de dag. Duizenden agenten van de oproerpolitie zijn op de been in de hoop de rust in de stad te bewaren.

ANP
Betoging tegen de arrestatie van Karadzic, vorige week, in Belgrado. Foto EPA
Betoging tegen de arrestatie van Karadzic, vorige week, in Belgrado. Foto EPA
Dat meldde de Britse nieuwszender BBC. De betoging is een initiatief van de ultranationalistische Servische Radicale Partij (SRS). Zij brengen de betogers met bussen naar Belgrado om de vermeende oorlogsmisdadiger als held te eren.

De afgelopen dagen was het onrustig in Belgrado. In de avonduren ontstonden relletjes waarbij de nationalisten botsten met de politie. In februari, na de afscheiding van Kosovo, liep een demonstratie van nationalisten uit de hand. Toen vielen de betogers onder meer de Amerikaanse ambassade aan. Die heeft nu alle Amerikanen in Belgrado per e–mail opgeroepen het centrum te vermijden en „voorzichtig" te zijn.

De Servische president Boris Tadic heeft opgeroepen geweld te voorkomen. Ook SRS–kopstuk Aleksandar Vucic pleitte voor een vreedzame demonstratie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer