Economie
Britse centrale bank: Angst kredietcrisis overdreven

De Bank of England, de Britse centrale bank, waarschuwt voor al te grote angst voor de gevolgen van de kredietcrisis. De verlamming bij banken en andere financiële instellingen die hiervan het gevolg is, kan leiden tot onnodige schade.

Redactie economie
Banken die zich voorheen nauwelijks lieten remmen bij het verstrekken van leningen, zijn nu te terughoudend. Zelfs als het gaat om het lenen van geld aan aanvragers die voldoende onderpand hebben, aldus het instituut.

In het donderdag gepubliceerde Financial Stability Report stelt de Bank of England dat de markt de verliezen die financiële instellingen en de economie als geheel uiteindelijk zullen lijden „significant” overschat.

Vicepresident John Gieve van de centrale bank liet in een verklaring weten dat het vertrouwen en de bereidheid om risico’s te nemen de komende maanden waarschijnlijk terugkeren. Dit optimisme verschilt sterk met de sombere prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF zei in een vorige maand uitgebracht rapport te voorzien dat de verliezen als gevolg van de kredietcrisis oplopen tot 945 miljard dollar (600 miljard euro).

De Bank of England neemt in het rapport afstand van dergelijke zwartgallige schattingen, met de opmerking dat ze werkelijke verliezen verwarren met ramingen tegen huidige marktprijzen. Het rapport, dat suggereert dat het ergste van de kredietcrisis achter de rug is, komt anderhalve week nadat de Bank of Engeland een noodplan ter waarde van 50 miljard pond (62,5 miljard euro) presenteerde om banken te helpen de kredietcrisis te doorstaan.

De gevolgen van de kredietcrisis zijn onder meer zichtbaar op de huizenmarkt. De huizenprijzen in Groot-Brittannië daalden vorige maand 1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat de Britse huizenprijzen een daling laten zien op jaarbasis. Dat maakte de Britse hypotheekbank Nationwide woensdag bekend.

Het is bovendien de zesde maandelijkse prijsdaling op rij. Ten opzichte van maart daalden de huizenprijzen met 1,1 procent. De gemiddelde woningprijs bedraagt nu 178.555 pond sterling (ruim 225.000 euro). Dat is bijna 1800 pond minder dan een jaar eerder. De Britse hypotheekbank HBOS zei onlangs nog dat de huizenprijzen in maart het sterkst zijn gedaald sinds 1992.

De huizenmarkt in Groot-Brittannië staat onder druk omdat steeds minder huizenbezitters aan hun hypotheekverplichtingen kunnen voldoen en banken door de kredietcrisis strengere voorwaarden stellen aan leningen. Economen benadrukken echter dat de gedaalde prijzen ook moeten worden gezien in verhouding tot de sterke prijsstijgingen in de afgelopen jaren. De huizenprijzen in Groot-Brittannië zijn in de laatste tien jaar met meer dan 170 procent gestegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer