Economie
Aandacht voor ASML op Damrak na adviesverlaging

Op de Amsterdamse beurs zal ASML vrijdag mogelijk tegenwind ondervinden van een adviesverlaging. De kenners van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley haalden de chipmachinefabrikant van de kooplijst af. Het aandeel ASML behoorde een dag eerder nog tot de grootste stijgers in de AEX-index, die donderdag 1,8 procent wist te winnen.

ANP

Ook op Wall Street lieten de chip- en techbedrijven donderdag flinke winsten zien, na het besluit van de Federal Reserve om de rente flink te verlagen. AI-chipbedrijf Nvidia steeg 4 procent en branchegenoten AMD en Broadcom wonnen tot 5,7 procent. Ook grote techbedrijven als Amazon, Microsoft, Google-eigenaar Alphabet, Apple en Facebook-moederbedrijf Meta Platforms gingen flink vooruit. De Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 sloten daardoor op recordstanden.

Na de flinke opmars op donderdag lijkt de AEX licht lager te beginnen aan de laatste dag van de week, die vooral in het teken stond van rentebesluiten van centrale banken. De Aziatische aandelenmarkten gingen overwegend omhoog. De Hang Seng-index in Hongkong klom 0,8 procent en de beurs in Shanghai verloor 0,6 procent. De Chinese centrale bank hield vrijdag de rentetarieven voor een- en vijfjarige leningen onveranderd. In juli werden deze twee belangrijke rentetarieven nog verlaagd om de economie te steunen.

De Nikkei in Tokio eindigde 1,5 procent hoger. Ook de Bank of Japan hield zoals verwacht de rente onveranderd op 0,25 procent, na de verrassende verhoging in juli. Wel bleef de deur open voor verdere verhogingen. De Japanse centrale bank probeert met hogere leenkosten de inflatie te beteugelen, terwijl andere grote westerse centrale banken de rente juist weer verlagen door een afkoelende inflatie. Voorafgaand aan het rentebesluit werd nog bekendgemaakt dat de Japanse inflatie in augustus voor de vierde maand op rij is gestegen tot 2,8 procent.

In Frankfurt staat Mercedes-Benz in de belangstelling. De Duitse autofabrikant verlaagde voor de tweede keer dit jaar zijn winstverwachting door tegenvallende verkopen in China. Ook gaat de aandacht uit naar Volkswagen. De Duitse automaker overweegt volgens tijdschrift Manager Magazin op termijn tot 30.000 banen te schrappen in Duitsland, wat zou neerkomen op bijna een kwart van alle banen van de fabrikant in het land.

De euro was 1,1166 dollar waard, tegen 1,1146 dollar een dag eerder. Amerikaanse olie daalde 0,2 procent in prijs tot 71,80 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 74,59 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer