Binnenland

Illegalen na brand nog niet uitgezet

DEN HAAG - Minister Verdonk (Vreemdelingzaken en Integratie) heeft zondag besloten dat de illegale vreemdelingen die de brand in het cellencomplex op Schiphol hebben meegemaakt, voorlopig niet worden uitgezet. Het gaat volgens de zegsman van de minister om ongeveer 270 mensen.

Binnenlandredactie
31 October 2005 12:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

Een definitieve beslissing over hun status neemt de minister pas als de uitkomsten van het onderzoek naar de brand bekend zijn.

Het VVD-Tweede Kamerlid Hirshi Ali stelde gisteren dat degenen die de fatale brand van nabij meemaakten een verblijfsvergunning zouden moeten krijgen. Er is sprake van een humanitaire ramp, zei Hirsi Ali in televisieprogramma Buitenhof.

Fractiegenoot Visser, die namens de VVD over het asielbeleid gaat, is het niet eens met Hirsi Ali, die integratie in de portefeuille heeft. Hij vond haar uitspraken „voorbarig.” Visser wil eerst de feiten rond de brand kennen voordat hij conclusies wil trekken. Zolang de resultaten van de onderzoeken naar het drama niet bekend zijn „voel ik er nog helemaal niets voor.” Volgens het Kamerlid zal de VVD-fractie de kwestie morgen bespreken.

Oud-burgemeester Van Thijn van Amsterdam pleitte er zaterdag in dagblad Trouw ook al voor de betrokken illegalen een verblijfsvergunning te geven. Premier Balkenende zei vrijdag dat hij zich kon voorstellen dat hiervoor wordt gepleit, maar gaf aan dat het kabinet daar toen nog niet over had gesproken.

Naar nu blijkt, wist het personeel van het detentiecentrum op Schiphol-Oost dat de situatie in de cellenblokken onveilig was. Meermalen hebben bewaarders bij de leiding aangedrongen op verbeteringen. Volgens bewaarders is er gerommeld met het alarmsysteem.

De directie was op de hoogte, blijkt uit schriftelijke meldingen die in het bezit zijn van de Volkskrant. Volgens de toezichthouders die, zoals de krant maandag bekendmaakte, uit angst hun baan te verliezen anoniem willen blijven, was de ramp te verwachten. „Niemand luisterde.”

Medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn ook gisteren nog bezig geweest met het opsporen van familie van de elf slachtoffers. Wel is inmiddels de nationaliteit van tien van de elf slachtoffers bekend geworden. Er komen er twee uit Oekraïne, twee uit Suriname, twee uit Turkije, en uit Libië, Georgië, de Dominicaanse Republiek en Bulgarije was telkens een slachtoffer afkomstig. Het lichaam van de elfde dode is volgens de zegsman van het ministerie van Justitie moeilijk te identificeren. Vergelijking met DNA-materiaal van naaste familie moet hierover uitsluitsel geven.

Ruim 200 mensen herdachten zondagmiddag bij het detentiecentrum Schiphol de elf dodelijke slachtoffers. De aanwezigen hingen een groot spandoek op waarop in bloedrode letters Schiphol-Oost stond, gevolgd door elf kruisen en een aantal punten. Op een ander spandoek stond: ”Uitgezet, uitgebrand. IND valt door de mand”.

De initiatiefnemers van de wake lazen de nationaliteit van alle omgekomen mensen voor. Ook werden liederen gezongen en werd een psalm voorgelezen. Anderen staken bloemen door een hek en er werd een minuut stilte gehouden.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer