Binnenland
Gasmaskers bij terreurverdachten

ROTTERDAM - Bij onderzoek in de woningen van de vrijdag aangehouden zeven terreurverdachten zijn op twee plaatsen gasmaskers gevonden.

Binnenlandredactie
17 October 2005 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 03:04

Op het adres van de hoofdverdachte in Den Haag trof justitie naast twee gasmaskers ook bivakmutsen aan.

In de woningen van de verdachten zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Wel nam justitie computers en documenten in beslag.

De zeven werden gearresteerd in Den Haag, Amsterdam en Almere. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten en zouden leden zijn van de Hofstadgroep.

Speciale eenheden van de nationale recherche grepen in opdracht van het landelijk parket in, omdat uit ambtsberichten van de veiligheidsdienst AIVD bleek dat hoofdverdachte Samir A. op zoek was naar automatische vuurwapens en explosieven. Welingelichte bronnen bevestigen dat onder de verdachten ook een schoonzoon is van de voortvluchtige Syriër, van wie wordt verondersteld dat hij de geestelijk leider van de Hofstadgroep is.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft gezegd dat met de aanhoudingen een acute dreiging van aanslagen is voorkomen. De dreiging was gericht tegen nationale politici en het gebouw van de AIVD in Leidschendam. Ter preventie werd vrijdag extra beveiliging ingesteld bij onder meer de AIVD, de Tweede Kamer en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Van de politici hebben alle fractievoorzitters extra beveiliging gekregen.

Het besluit van de rechter-commissaris in Rotterdam over het al dan niet verlengen van het voorarrest van de terreurverdachten was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

Advocate B. Böhler stelde gisteravond dat het niet tot een veroordeling zal komen als het bewijs niet meer is dan de vorige keer. Toen werd Samir A. ook vrijgesproken.

Dat leidde destijds ook al tot veel commotie, onder meer bij politici. Ook minister Remkes heeft laten doorschemeren dat hij liever een veroordeling had gezien. Advocate Böhler vindt dit kwalijk omdat de rechters onafhankelijk zijn. „Zij kunnen en moeten alleen naar het bewijs kijken.”

Dat bewijs kan echter moeilijk worden als mogelijk te vroeg is ingegrepen. Die keuze maakt de overheid, die de veiligheid van de samenleving als oogpunt heeft. Met die prioriteit is volgens Böhler niets mis, maar als de overheid uit is op een veroordeling, zou ze eventueel langer moeten wachten. „De veiligheidsdienst AIVD hield de mensen al in de gaten, waarom zijn ze dan niet in staat langer te wachten, bijvoorbeeld totdat de wapens er zijn? Dat gebeurt ook in andere criminele zaken.”

Kamerlid Wilders wil dat het kabinet snel een wet invoert waardoor het mogelijk wordt potentiële terroristen zonder vorm van proces langdurig vast te zetten.

De kans is volgens Wilders groot dat de vrijdag aangehouden terrorismeverdachten binnen de kortste keren weer op vrije voeten zijn. Met zijn voorstel wil Wilders dat voorkomen. Tijdens een werkbezoek in Israël zag het Kamerlid dat de regering daar een systeem van administratieve detentie heeft ingevoerd. Dat houdt in dat mogelijke terroristen, louter op basis van informatie van inlichtingendiensten worden vastgezet.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer