ZUIDBROEK - Vakbond FNV Bondgenoten heeft woensdagochtend vroeg een voorlopig akkoord bereikt met de bedrijfsleiding van zetmeelfabrikant Avebe om de staking daar te beëindigen.
Het resultaat van een nacht onderhandelen wordt vanmiddag om 16.30 uur voorgelegd aan de stakers. Als die het accepteren, heffen ze staking op, aldus een woordvoerster van FNV Bondgenoten. Tot die tijd blijft de staking echter gehandhaafd. Een woordvoerder van Avebe heeft de doorbraak bevestigd.
Met het bereikte akkoord komt er mogelijk een einde aan een slepend conflict over het gedwongen ontslag van 148 werknemers van Avebe. Honderden werknemers staken al ruim twee weken uit onvrede over het sociaal plan dat Avebe de ontslagen werkkrachten biedt. Boeren in de provincies Groningen en Drenthe hebben ernstig te lijden onder de staking bij het aardappelverwerkingsbedrijf doordat aardappelen niet naar de fabrieken kunnen worden vervoerd en op het veld beginnen te rotten.
Geen van beide partijen wilde inbinden in het conflict. Avebe en FNV Bondgenoten verbraken zaterdag nog elk contact nadat eerdere gesprekken niets hadden opgeleverd. De partijen lieten gistermiddag weten weer met elkaar in gesprek te zijn in een hotel in het Groningse Zuidbroek, gemeente Menterwolde. Het initiatief voor het nieuwe overleg kwam van de directie van Avebe.
Vertegenwoordigers van FNV Bondgenoten verlieten dinsdagavond aanvankelijk weer de onderhandelingstafel, omdat de directie van Avebe volgens hen werkwilligen had opgeroepen de staking te breken en weer aan het werk te gaan bij de vestiging in het Drentse Gasselternijveen. Gisteravond laat kropen de kemphanen echter weer met elkaar om de tafel om een oplossing te vinden voor de langdurige staking bij de zetmeelfabrikant.
Belangrijkste resultaat van de onderhandelingen is volgens FNV Bondgenoten dat het sociaal plan voor de 148 werknemers die ontslagen gaan worden bij Avebe, iets royaler is geworden. Zo blijven de betrokken arbeiders niet nog zes maanden, zoals oorspronkelijk het plan was, op de loonlijst staan, maar vijftien maanden. In die periode wordt voor hen naar ander werk gezocht, eerst binnen het bedrijf en daarna daarbuiten.
Volgens een woordvoerder van Avebe betreffen de aanpassingen van het sociaal plan slechts details. „De hoofdpunten van het sociaal plan zoals wij dat eerder afspraken met vakbonden CNV en De Unie waren en blijven dezelfde. Het belangrijkste voor ons is dat nu ook de FNV een beperkt aantal gedwongen ontslagen accepteert”, aldus de woordvoerder. „FNV Bondgenoten heeft nu een akkoord gesloten dat drie weken geleden ook al mogelijk was. Dat had ons een schadepost van 10 tot 15 miljoen euro bespaard.”