Economie
Nederland zit net niet in recessie

De Nederlandse economie zit net niet in een recessie. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef de economie ten opzichte van de eerste drie maanden van 2001 gelijk. Het is de eerste keer sinds 1993 dat er niet sprake is van groei, aldus een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Redactie economie
17 May 2002 11:44Gewijzigd op 13 November 2020 23:34

De groei van het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal van vorig jaar was naar 0,4 procent teruggelopen. Over heel vorig jaar was dat 1,1 procent, eveneens het laagste peil sinds 1993.

Na een correctie voor kalender- en seizoeneffecten bedraagt de kwartaal-op-kwartaalgroei in het eerste kwartaal van dit jaar 0 procent. Dit is het derde achtereenvolgende kwartaal waarin de groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal uitkomt op nagenoeg 0 procent. Ons land zit dus dicht bij maar net niet in een recessie, aldus het CBS. Dat de economie in het eerste kwartaal van 2002 niet is gegroeid, is een tegenvaller. Analisten hadden namelijk een stijging van het bbp met 0,2 procent verwacht.

De uitvoer van goederen en diensten liet in het eerste kwartaal van 2002 een volumedaling van 3,4 procent zien. Nederlandse exporteurs hebben nog steeds te maken met de gevolgen van de snelle, wereldwijde verslechtering van het economisch klimaat. Ook de import daalde.

De investeringen in vaste activa waren in het eerste kwartaal 1,1 procent lager dan een jaar geleden. De teruggang zit vooral bij de investeringen in computers, vrachtauto’s en vliegtuigen. In machines is meer geïnvesteerd. Die stijging is echter meer dan volledig toe te schrijven aan de oplevering van grote projecten met een lange bouwtijd. De investeringen in infrastructuur, veelal gefinancierd door de overheid, zijn duidelijk toegenomen. De categorie woningen en bedrijfsgebouwen kent een zeer bescheiden stijging.

De volumegroei van de consumptie van huishoudens is in het eerste kwartaal van 2002 uitgekomen op 1,3 procent. Dit is ongeveer gelijk aan de gemiddelde groei in 2001. De volumegroei van de overheidsconsumptie is in het eerste kwartaal met 2,1 procent duidelijk lager dan het gemiddelde van 3,4 procent van 2001. Zowel de uitgaven voor gezondheidszorg als die voor onderwijs en openbaar bestuur stijgen minder dan in 2001.

De industriële productie is in het eerste kwartaal met 2,3 procent gedaald. Belangrijkste oorzaak is de lagere vraag uit het buitenland. In de commerciële dienstverlening is de groei vrijwel verdwenen.

De prijsstijging van het bbp in het eerste kwartaal van 2002 bedraagt 2,7 procent. Dit is aanzienlijk minder dan in 2001.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Recessie 2001

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer