Berlusconi dient ontslag kabinet in
De Italiaanse premier Berlusconi heeft woensdagmiddag officieel zijn ontslag ingediend bij president Carlo Azeglio Ciampi. Dat gebeurde nadat de Italiaanse eerste minister in een rede tot de Senaat had laten weten dat hij zou aftreden.
Berlusconi wil met zijn -eigenlijk vooral formele- opstappen de weg vrijmaken voor de vorming van een nieuwe regeerploeg onder zijn leiding.
Ciampi heeft het ontslag met enige reserve aanvaard, aldus een presidentiële verklaring. De president heeft Berlusconi gevraagd verantwoordelijk te blijven voor de afhandeling van dringende zaken. Na een formele consultatieperiode, die duurt tot vrijdagmiddag, zal de president beslissen of hij Berlusconi een nieuw mandaat geeft. In die periode zal hij spreken met onder anderen de voorzitters van de beide Kamers van het parlement en met partijleiders.
Commentatoren zeiden eerder al dat Berlusconi (68) als onderdeel van een politiek akkoord met de coalitiegenoten een nieuwe regering wil gaan vormen. Die zou met instemming van het parlement het resterende deel van het lopende mandaat van zijn regering tot mei 2006 kunnen uitzitten. Volgens Berlusconi hebben alle vier de huidige coalitiepartners hun steun toegezegd om een nieuwe centrumrechtse regering te vormen.
Berlusconi raakte de afgelopen dagen verwikkeld in een ernstige politieke crisis. De Nationale Alliantie (AN) van vice-premier Gianfranco Fini dreigde uit de regering stappen. Daarmee zou Berlusconi de meerderheid in de volksvertegenwoordiging kwijtraken. De AN is de belangrijkste bondgenoot van Berlusconi.
De premier bereikte maandag nog een akkoord met de Unie van Christen-Democraten (UDC) over de terugkeer van die partij binnen de coalitie. De UDC was vrijdag uit de regering gestapt, maar zegde later toe de regering vanuit het parlement gedoogsteun te geven. De christen-democraten eisten een drastische beleidswijziging naar aanleiding van de nederlaag van de coalitie in de regionale verkiezingen eerder deze maand. Ook de AN vindt het tijd voor een politieke herschikking.
Berlusconi zei woensdag dat de Italianen met de regionale stembusgang een „duidelijk signaal” hebben afgegeven. „Ik heb dat signaal goed begrepen en ik ben van plan een adequaat antwoord te geven”, liet de eerste minister weten, die na zijn korte rede tot de Senaat applaus kreeg. De premier zei dat rt in een nieuw regeerakkoord meer aandacht komt voor het armere zuiden van Italië en voor de inkomenspositie van gezinnen.