ConsumentRecept

Recept uit ”Plenty”: bloemkool met mosterd en kaas

Spannende smaken, veel kruiden en nieuwe manieren om groenten te bereiden: dat is voor mij de charme van de kookstijl van de Brits-Israëlische kok Yotam Ottolenghi. Ik heb drie boeken van hem in huis waar ik geregeld uit kook als ik de tijd heb. Want met weinig ingrediënten snel een maaltijd maken, daarvoor moet je niet bij Ottolenghi zijn.

Geertje Bikker-Otten
24 February 2025 18:53
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Hij combineert vaak verschillende bereidingsmethodes: dat is bewerkelijk. En zijn recepten zijn vermaard vanwege de lange lijsten met smaakmakers. Regelmatig gebruikt hij bovendien ingrediënten die niet iedereen standaard in huis zal hebben (en die je in een gewone supermarkt ook tevergeefs zult zoeken).

In zijn bloemkoolschotel met mosterd en kaas (”Plenty”, Fontaine Uitgevers, 2018) gaat bijvoorbeeld zwart mosterdzaad. Ik tikte een keer een zakje op de kop in een mediterrane winkel. Online bestellen is wellicht een optie. Of voeg wat extra mosterdpoeder toe. Dit gerecht is ook een voorbeeld van het combineren van bereidingsmethodes: stomen, fruiten, bakken en grillen.

Ik maakte dit recept al vele malen – tot op heden valt het bij iedereen in de smaak. Daar zal het aandeel boter, room en kaas in deze groenteschotel aan bijdragen. Ook dat is een karakteristiek van Ottolenghi: hij bezuinigt niet op boter, room en olie.

Geertje en Mariëlle pakken de komende tijd hun favoriete kookboeken van de plank. Aflevering 8: Bloemkool met mosterd en kaas van Yotam Ottolenghi.

Meer over
RDMagazine
Recept

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer