Kerkasiel Oezbeeks gezin 

PKN-scriba dr. De Reuver wil protestantse gemeente Kampen „hart onder de riem steken” inzake kerkasiel

De scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), dr. R. (René) de Reuver, gaat in gesprek met het Oezbeekse gezin Babayants dat sinds een maand kerkasiel krijgt in Kampen.

20 December 2024 12:57Gewijzigd op 20 December 2024 15:02
Enkele leden van het gezin Babayants in de keuken van kerkgebouw de Open Hof in Kampen. beeld Dick Vos
Enkele leden van het gezin Babayants in de keuken van kerkgebouw de Open Hof in Kampen. beeld Dick Vos

Dr. De Reuver brengt maandag een bezoek aan de protestantse gemeente Open Hof in Kampen, kondigde de PKN vrijdag aan. Het Oezbeekse gezin Babayants krijgt daar sinds 21 november kerkasiel. De scriba zal behalve met het gezin in gesprek gaan met leden van de kerkelijke gemeente.

Volgens dr. De Reuver leven veel kinderen zonder verblijfsvergunning „in grote onzekerheid, terwijl ze hier al jaren wonen. De Protestantse Kerk zet zich in voor een wereld waarin kinderen en jongeren veilig opgroeien, volwaardig meedoen en tot bloei kunnen komen. Ik vind het om die reden belangrijk om de mensen die dag en nacht bezig zijn met het kerkasiel in Kampen, een hart onder de riem te steken.”

De Open Hof startte een maand geleden een doorlopende kerkdienst om „vanuit barmhartigheid” onderdak te kunnen bieden aan het gezin dat elf jaar in Nederland is en dreigt te worden uitgezet naar Oezbekistan, zegt ds. K.A. (Kasper) Jager, een van de predikanten van de wijkgemeente. „We zijn verontwaardigd over het leed dat gewortelde kinderen wordt aangedaan.” Hij toont zich „zeer verheugd dat René de Reuver als scriba van de landelijke kerk naar Kampen komt om zijn steun hiervoor uit te spreken”.

Dinsdag kreeg het gezin Babayants bezoek van ds. C.C. (Coen) Wessel, algemeen secretaris van de Raad van Kerken. De Raad vindt „dat het belang van het kind voorop moet staan –of op zijn minst sterk moet meewegen– bij asielprocedures. Daarom steunt de Raad het doel van het kerkasiel, maar hij spreekt zich verder niet uit over de vorm”, aldus een verklaring op de website. Ds. Wessel pleit „voor het verlenen van een verblijfsvergunning aan dit gezin”.

Minister

Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) wilde tegenover het Reformatorisch Dagblad niet inhoudelijk reageren op de situatie van het gezin Babayants. „De IND neemt een beslissing op basis van geldende wet- en regelgeving inzake de asielaanvraag. Het ministerie kan niet ingaan op individuele casussen”, laat ze via haar woordvoerder weten. Op de vraag hoe de minister tegen het kerkasiel aankijkt, zegt de woordvoerder: „Het is verder ook niet aan de minister van Asiel en Migratie om een uitspraak te doen inzake de rechten en plichten van de kerkenraad.”

Het gezin Babayants heeft vier kinderen, in de leeftijd van 3 tot en met 20 jaar, van wie de jongste twee in Nederland zijn geboren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer