De dreiging op basis waarvan een grote onderwijsdemonstratie in Utrecht werd geannuleerd, was volgens de lokale autoriteiten „niet van toepassing” op de kleinere betoging die donderdag alsnog door enkele groepen werd gehouden in de stad. De driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie (OM) legt uit dat „een nieuwe afweging” is gemaakt „op basis van de situatie en de informatie op dat moment”, toen bekend werd dat honderden studenten toch kwamen demonstreren. Dat de opkomst lager zou zijn dan bij de oorspronkelijk geplande demonstratie, leverde volgens de autoriteiten ook kleinere risico’s op.
Organisaties als vakbond FNV en de Algemene Onderwijsbond (AOb) besloten woensdag op dringend advies van de Utrechtse driehoek dat hun geplande betoging tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs donderdag niet zou doorgaan. Volgens burgemeester Sharon Dijksma, de politie en het OM waren er veiligheidsrisico’s, doordat een niet nader omschreven pro-Palestijnse groep het protest zou willen „kapen”. Daar was tijdens het protest dat er alsnog kwam niets van te merken. Dat verliep zonder incidenten. Een officieel verbod is nooit ingesteld.
„De driehoek betreurt het ten zeerste dat de oorspronkelijke demonstratie geen doorgang heeft kunnen vinden en begrijpt ook dat het voor sommigen als oneerlijk voelt dat vandaag alsnog een demonstratie heeft plaatsgevonden met weliswaar een andere opzet en beperkter van aard”, melden Dijksma en haar medebestuurders in een verklaring.
Vakbond FNV verweet Dijksma donderdag „zwalkend beleid”. Voorzitter Tuur Elsinga vond de gang van zaken „niet uit te leggen”. Volgens hem zette de burgemeester „de bijl aan het recht om te demonstreren in Nederland”.
De Utrechtse driehoek herhaalde donderdagavond het „zeer zorgwekkend en niet te verkroppen” te vinden dat „een geplande demonstratie geen doorgang kon vinden onder dreiging van geweld”. Over de signalen die de aanleiding waren voor het afblazen van de betoging wil de gemeente niet meer informatie geven. Ook de organisaties die bij het protest waren betrokken, hebben daar niets over te horen gekregen.
Op 25 november willen de onderwijsorganisaties alsnog een groot protest houden tegen de bezuinigingen, ditmaal op het Malieveld in Den Haag.