EconomieStikstof

Kamerbrief Wiersma nog niet klaar

Een Kamerbrief met details over de nieuwe stikstofaanpak van het kabinet laat nog wat langer op zich wachten.

Redactie economie
12 November 2024 09:09Gewijzigd op 12 November 2024 11:00
Veel van de technieken die de stikstofuitstoot van veehouderijen moeten reduceren bleken in de praktijk hun beloftes niet waar te maken en werden door de rechter afgeschoten. Foto: een emissiearme stal bij een melkveehouder in Bleskensgraaf.  beeld ANP, Jeffrey Groeneweg
Veel van de technieken die de stikstofuitstoot van veehouderijen moeten reduceren bleken in de praktijk hun beloftes niet waar te maken en werden door de rechter afgeschoten. Foto: een emissiearme stal bij een melkveehouder in Bleskensgraaf.  beeld ANP, Jeffrey Groeneweg

Het kabinet heeft maandag in de ministerraad besloten dat het schrijven „nog niet klaar is voor verzending”, zei landbouw- en natuurminister Femke Wiersma na afloop van de vergadering.

Wiersma wilde niet zeggen waarom de ministerraad nog niet akkoord is gegaan, maar zei er niet zwaar aan te tillen. „Volgens mij is het onderdeel van mijn werk om met voorstellen te komen, het erover te hebben en waar nodig dat nog eens te hernemen en er een aanvulling op te doen.”

De minister benadrukte dat het hoofdlijnenakkoord tussen de coalitiepartijen en het regeerprogramma al duidelijk maken welke kant het kabinet op wil. De brief die maandag op de agenda stond zou daar „een stukje invulling” aan geven, zei zij.

Deze dinsdag begon een rechtszaak die Greenpeace heeft aangespannen omdat de overheid te weinig zou doen om de natuur te beschermen. Greenpeace wil dat het kabinet de uitstoot van stikstof „drastisch en snel” naar beneden brengt.

Greenpeace eist in een bodemprocedure dat voor eind 2025 op minimaal 75 procent van de kwetsbaarste natuur niet méér stikstof neerkomt dan die natuur volgens berekeningen aankan. Dat is strenger dan de Nederlandse wet over stikstof voorschrijft.

Volgens directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland zit ons land „in de hoogste alarmfase voor de natuur”. Desondanks heeft het rechtse kabinet-Schoof het stikstofbeleid dat er lag aan de kant geschoven. Zo schrapte Wiersma het grootste deel van het geld voor de plannen die provincies hadden uitgewerkt voor de hervorming van de agrarische sector.

„Ons land zit in de hoogste alarmfase voor de natuur” - Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland

Eerder dit jaar stond Greenpeace al tegenover de staat in een kort geding over hetzelfde onderwerp. Toen wees de rechter de eisen van de milieuorganisatie af.

Wiersma erkent dat het „ongetwijfeld” behulpzaam was geweest in de rechtszaal als de landsadvocaat al meer in detail had kunnen aangeven wat het kabinet van plan is.

Van de 5 miljard euro die het kabinet nog overheeft voor de agrarische sector, wil Wiersma bijna de helft besteden aan nieuwe technieken waarmee boeren hun stikstofuitstoot hopen te verminderen, lekte vorige week al uit. De minister bevestigt dat innovatie de hoofdrol speelt in haar aanpak. „Dat was zo en dat is zo.”

Ook de vorige kabinetten vestigden hun hoop grotendeels op innovatie als oplossing voor het stikstofprobleem. Maar veel van deze ‘schone’ technieken bleken in de praktijk hun beloftes niet waar te maken en werden door de rechter afgeschoten.

Meer over
Stikstof

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer