Economie

„Kabinet haalt stikstofdoel voor 2025 niet”

Nederland gaat het zelf opgelegde stikstofdoel voor 2025 niet halen. Dat blijkt volgens NRC onder meer uit een analyse van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Redactie economie
23 January 2024 11:06Gewijzigd op 23 January 2024 11:15
Het systeem Lely Sphere, dat ammoniak afzuigt in stallen, is een voorbeeld van een innovatie om de stikstofuitstoot terug te dringen. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Het systeem Lely Sphere, dat ammoniak afzuigt in stallen, is een voorbeeld van een innovatie om de stikstofuitstoot terug te dringen. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Volgens de stikstofwet uit 2021 zou in 40 procent van de kwetsbare natuurgebieden de stikstofneerslag volgend jaar onder de kritische depositiewaarde (kdw) moeten blijven. De kdw is de hoeveelheid stikstof die de natuur in zo’n gebied kan verdragen.

Dat doel lijkt onhaalbaar, schreef NRC dinsdag. Met het beleid dat tot mei 2022 gold, blijft het aandeel gevoelige natuur dat geen gevaar meer loopt steken op 30 procent.

Vorig jaar startte het kabinet twee opkoopregelingen voor stoppende boeren. Tot nu toe zijn volgens NRC echter slechts 32 boeren uitgekocht, terwijl de regering mikte op ongeveer 600.

Als de 40 procent inderdaad niet wordt gehaald, neemt de kans toe dat de rechter de overheid dwingt tot harde maatregelen zoals een krimp van de veestapel. Om dit te voorkomen zou de regering snel de stikstofuitstoot drastisch omlaag moeten brengen, schrijft de krant.

Johan Vollenbroek, voorzitter van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment, die de afgelopen jaren een reeks rechtszaken over stikstof heeft gewonnen, beraadt zich al op juridische stappen, zegt hij tegen NRC. Momenteel loopt al een procedure van Greenpeace tegen de staat over stikstof.

Landelijk gebied

Stikstof speelt ook een rol bij de reconstructie van het landelijk gebied. Gedeputeerden van een aantal provincies en enkele Kamerleden die maandag een biologische melkveehouder in Loenen aan de Vecht bezochten, willen meer duidelijkheid van het Rijk over de beoogde doelen, langdurige afspraken tussen overheid en boeren en een belangrijker rol voor techniek en innovatie bij het beperken van stikstofuitstoot.

Eind vorig jaar drongen de provincies al aan op betere samenwerking van het nieuwe kabinet met de provincies bij de opgaven voor het landelijk gebied voor natuur, water, klimaat en stikstof.

De Friese gedeputeerde Femke Wiersma vroeg maandag om niet te eenzijdig te kijken naar stikstof. Zo noemde ze water een belangrijke factor voor natuurherstel.

VVD-Kamerlid Thom van Campen wees erop dat innovatie een belangrijke rol spelen kan spelen bij het verminderen van de uitstoot van stikstof. „Als boeren daarvoor bijvoorbeeld kostbare investeringen doen in stalsystemen, moeten ze wel van de overheid de zekerheid hebben dat ze ermee verder kunnen en niet juridisch vastlopen”, vindt Van Campen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Stikstof

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer