Binnenland
Kort geding van Groningse boeren tegen Wiersma om mestregels

Tientallen Groningse boeren hebben een kort geding aangespannen tegen minister Femke Wiersma, met als doel strengere mestregels van tafel te krijgen. De boeren willen dat de rechter voor 1 januari uitspraak doet, omdat ze vanaf dan nog minder mest mogen uitrijden over hun grond. Het gaat om agrariërs die met hun bedrijf in zogeheten NV-gebieden liggen: plekken waar te veel stikstof en fosfaat in het water zit.

ANP

Het Rijk heeft in de afgelopen jaren diverse ‘met nutriënten verontreinigde gebieden’ (NV-gebieden) aangewezen. Hiervoor is gekeken naar de verontreiniging van het grond- en oppervlaktewater. In zulke gebieden geldt een lagere stikstofgebruikersnorm, wat betekent dat er minder mest uitgereden mag worden. Dit jaar is dat 5 procent, volgend jaar 20 procent.

Volgens het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer, een vereniging die zich al ruim honderd jaar inzet voor Groningse boeren, bevat het water in het gebied langs de Waddenzee van nature meer fosfaat dan elders. „Dat kun je de boeren niet aanrekenen” zegt voorzitter Albrechtus Tebbens Torringa. De vereniging verzocht het ministerie van Landbouw en Natuur dit voorjaar per brief om af te zien van de ‘korting’. „Maar we kregen nul op het rekest. Daarom proberen we nu op een andere manier ons gelijk te halen, via de rechter.”

Het bureau spant namens ongeveer veertig boeren een kort geding aan. De deelnemers moeten allemaal 250 euro bijdragen aan de proceskosten. „De uitspraak is onvoorspelbaar. Voor ons, maar ook voor de minister” zegt Tebbens Torringa. „Als we winnen, kan het zijn dat de hele regeling op de schop moet.” Volgens het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer verdienen de boeren minder geld aan hun gewassen als ze minder mest kunnen gebruiken. Ze willen via het kort geding dan ook een financiële compensatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer